Bernimek Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2005 składniki: ciasto 30 dag mąki, 30 dag masła, 3 żółtka, 3 łyżki zimnej wody, masa makowa 30 dag maku, 30 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 opakow. cukru waniliowego, sok i skórka otarta z 2 cytryn, piana z 7 białek, wykonanie: Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce. Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca. Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.