Skocz do zawartości

Pyszny Makowiec na cieście francuskim


Bernimek

Rekomendowane odpowiedzi

składniki:

ciasto

30 dag mąki,

30 dag masła,

3 żółtka,

3 łyżki zimnej wody,

masa makowa

30 dag maku,

30 dag cukru pudru,

4 żółtka,

1 opakow. cukru waniliowego,

sok i skórka otarta z 2 cytryn,

piana z 7 białek,

wykonanie:

Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce.

Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.

Blaszkę wyłożyć pergaminem.

Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę,

następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta.

Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca.

Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.