Bernimek Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 składniki: ciasto 30 dag mąki, 30 dag masła, 3 żółtka, 3 łyżki zimnej wody, masa makowa 30 dag maku, 30 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 opakow. cukru waniliowego, sok i skórka otarta z 2 cytryn, piana z 7 białek, wykonanie: Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce. Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca. Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.