Skocz do zawartości

Pyszny Makowiec na cieście francuskim


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

składniki:

ciasto

30 dag mąki,

30 dag masła,

3 żółtka,

3 łyżki zimnej wody,

masa makowa

30 dag maku,

30 dag cukru pudru,

4 żółtka,

1 opakow. cukru waniliowego,

sok i skórka otarta z 2 cytryn,

piana z 7 białek,

wykonanie:

Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce.

Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.

Blaszkę wyłożyć pergaminem.

Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę,

następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta.

Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca.

Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego !!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.