Skocz do zawartości

Krokiety rybne z pikantnym sosem


bosopopiasku

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI:

- 40 dag. świeżych filetów z dorsza ( ewentualnie innej ryby)

- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach

- 2 jajka

- 1 cebula

- 3 łyżki tartego żółtego sera

- 3/4 szkl. mąki pszennej

- 1/2 szkl. mleka

- 1/2 szkl. oleju

Dodatki:sól, świerzo mielony czarny pieprz, limonka lub cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Umytą rybę włożyć do wrzącej wody, gotować ok.3-5 min. a potem odsączoną rozdrobnić widelcem. Rybę wraz z ziemniakami, cebulą i jajkami wymieszać i dokładnie wyrabiać masę. Dodać utarty ser, mąkę i tyle mleka, aby z masy można było uformować dość ścisłe krokiety. Przyprawić masę pieprzem i solą, tak aby była mocno pikantna.

Formować wałeczki długości ok. 8 centymetrów.

Na rozgrzanym oleju smażyć krokiety z wszystkich stron na złoty kolor (ok 5 min.)

Odsączone podawać.

PIKANTNY SOS DO KROKIETÓW:

Zmiksować 1/2 szkl. soku z cytryny, jedną cebulę i strąk chili (ewentualnie sproszkowaną).

Przyprawić do smaku mielonym goździkiem, solą i pieprzem.

Podawać do gorących krokietów.

Smacznego http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.