Skocz do zawartości

MAM DYNIĘ ALE NIE WIEM CO ZROBIĆ ZE ŚRODKIEM


Gość SYLWIAK

Rekomendowane odpowiedzi

Dynię pokrojoną w grubszą kostkę (2x2 cm) można obgotować krótko (30 sek) i zamarynować na zimę w lekkiej marynacie. Przygotowanie marynaty: 0,5 szkl. octu 10% 2,5 szkl. wody, 4 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 1 listek laurowy, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, ostudzić. Kostki dyni upychać w słoikach, zalać marynatą, zakręcić, pasteryzować przez 20 min. Jest to doskonały dodatek do zimnych zakąsek. Ze świeżej dyni można także zrobić świetną zupę mleczną: Dynię drobno pokroić, wsypać do mleka (dość dużo - zupa musi być gęsta) i rozgotować na małym ogniu, dodać łyżeczkę masła. Przyprawić szczyptą soli i 1 -3 łyżeczkami cukru. Zupę podawać z osobno ugotowanymi zacierkami (mogą być kupne) Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.