Gość SYLWIAK Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2005 Proszę napiszcie co można zrobić z dyni, bo dużo słyszałam, ale niczego nie mogę poszukać ;) Mam nadzieję, że znajdzie się pomocna dłoń :D Sylwuśka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2005 Dynię pokrojoną w grubszą kostkę (2x2 cm) można obgotować krótko (30 sek) i zamarynować na zimę w lekkiej marynacie. Przygotowanie marynaty: 0,5 szkl. octu 10% 2,5 szkl. wody, 4 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 1 listek laurowy, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, ostudzić. Kostki dyni upychać w słoikach, zalać marynatą, zakręcić, pasteryzować przez 20 min. Jest to doskonały dodatek do zimnych zakąsek. Ze świeżej dyni można także zrobić świetną zupę mleczną: Dynię drobno pokroić, wsypać do mleka (dość dużo - zupa musi być gęsta) i rozgotować na małym ogniu, dodać łyżeczkę masła. Przyprawić szczyptą soli i 1 -3 łyżeczkami cukru. Zupę podawać z osobno ugotowanymi zacierkami (mogą być kupne) Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SYLWIAK Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2005 Dzięki, mam nadzięję, że nie uda mi się niczego popsuć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2005 I nie zapomnij ususzyć pestek. Smaczne do pogryzania. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.