Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Ozorek w sosie chrzanowym 3 ozorki cielęce (800 g) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 średni por sól 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Sos: po 2 łyżki masła i mąki 1 szklanka bulionu 4-5 łyżek startego chrzanu sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietany sól, cukier Ozorki wyszorować, wykroić twarde części, zalać wodą na 15 min. Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do 2 l zimnej wody, zagotować. Dodać ozorki, przyprawy, posolić, gotować do miękkości (2-3 godz.). Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać chrzan, śmietanę, sok z cytryny, sól, cukier, wymieszać. Gotować 10 min na małym ogniu. Z ozorków zdjąć skórę. Mięso i włoszczyznę pokroić, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z młodymi ziemniakami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.