Skocz do zawartości

Udka kurczaka z cytryną i rozmarynem


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Udka kurczaka z cytryną i rozmarynem

2 cytryny

3 łyżki oleju

sól, pieprz

8 udek kurczaka (po 25 dag)

1 łyżeczka rozmarynu

15 dag zielonych oliwek bez pestek

5 ząbków czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

Cytryny wyszorować, cieniutko obrać ze skórki, z miąższu wycisnąć sok. Skórkę pokroić w paseczki. Udka umyć, osuszyć, poprzekrawać. Oprószyć solą i pieprzem. Łyżkę oleju wymieszać z 6 łyżkami soku z cytryny i połową rozmarynu. Udka zalać marynatą, przykryć, odstawić na 30 min. Mięso osączyć z marynaty. Pozostały olej rozgrzać, smażyć udka po 5 min z każdej strony. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Pozostałym rozmarynem oprószyć udka. Wstawić do piekarnika, piec 30 min w temp. 250°C. Oliwki pokroić. Oliwki, skórkę z cytryny i wino dodać do mięsa po 20 min pieczenia. Udka podawać z pieczywem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.