Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2005 Udka kurczaka z cytryną i rozmarynem 2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 8 udek kurczaka (po 25 dag) 1 łyżeczka rozmarynu 15 dag zielonych oliwek bez pestek 5 ząbków czosnku 100 ml białego wytrawnego wina Cytryny wyszorować, cieniutko obrać ze skórki, z miąższu wycisnąć sok. Skórkę pokroić w paseczki. Udka umyć, osuszyć, poprzekrawać. Oprószyć solą i pieprzem. Łyżkę oleju wymieszać z 6 łyżkami soku z cytryny i połową rozmarynu. Udka zalać marynatą, przykryć, odstawić na 30 min. Mięso osączyć z marynaty. Pozostały olej rozgrzać, smażyć udka po 5 min z każdej strony. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Pozostałym rozmarynem oprószyć udka. Wstawić do piekarnika, piec 30 min w temp. 250°C. Oliwki pokroić. Oliwki, skórkę z cytryny i wino dodać do mięsa po 20 min pieczenia. Udka podawać z pieczywem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.