Skocz do zawartości

Naleśniki


Gość Ola.ks

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 1 jajko, 0,25 kg tłustego białego sera, 3 duże cebule, ząbek czosnku, łyżka majeranku, płaska łyżeczka mielonej kolendry, płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka vegety, łyżeczka masła, 2 łyżki oliwy,. Cebulę pokroić jak najdrobniej, na patelni rozgrzać oliwę, rozpuścić w niej masło. Na wolnym ogniu przysmażyć cebulę do silnego zrumienienia, ostudzić, dodać do sera, wsypać przyprawy, wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać dokładnie, pozostawić na 10 min, spróbować, doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Ten farsz jest przeznaczony do naleśników, które będą przysmażane przed podaniem. Farsz przeznaczony do naleśników podawanych na zimno należy robić bez surowego jajka, za to z dodatkiem 1 - 2 łyżek tłustej śmietany. Inna odmiana - farsz wileński. Te same składniki plus pół główki słodkiej kapusty (białej lub włoskiej) poszatkowanej cienko i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie, później mocno odciśniętej na sicie lub durszlaku i wymieszanej z masą serowo-cebulową. Kapustę można ugotować także w ćwiartkach i dodać do sera po mocnym odciśnięciu i zmieleniu w maszynce. Pozdrawiam. Smacznego ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.