Gość Ola.ks Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2005 Witam, poszukuję przepisu na naleśniki z serem na ostro. A dokładnie chodzi o sam farsz (ser, cebula, ogórek kiszony, itp.) nie wiem jak to zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2005 Składniki: 1 jajko, 0,25 kg tłustego białego sera, 3 duże cebule, ząbek czosnku, łyżka majeranku, płaska łyżeczka mielonej kolendry, płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka vegety, łyżeczka masła, 2 łyżki oliwy,. Cebulę pokroić jak najdrobniej, na patelni rozgrzać oliwę, rozpuścić w niej masło. Na wolnym ogniu przysmażyć cebulę do silnego zrumienienia, ostudzić, dodać do sera, wsypać przyprawy, wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać dokładnie, pozostawić na 10 min, spróbować, doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Ten farsz jest przeznaczony do naleśników, które będą przysmażane przed podaniem. Farsz przeznaczony do naleśników podawanych na zimno należy robić bez surowego jajka, za to z dodatkiem 1 - 2 łyżek tłustej śmietany. Inna odmiana - farsz wileński. Te same składniki plus pół główki słodkiej kapusty (białej lub włoskiej) poszatkowanej cienko i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie, później mocno odciśniętej na sicie lub durszlaku i wymieszanej z masą serowo-cebulową. Kapustę można ugotować także w ćwiartkach i dodać do sera po mocnym odciśnięciu i zmieleniu w maszynce. Pozdrawiam. Smacznego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.