Halkuk Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 Proszę Was poradźcie jak wykorzystać agrest . W tamtym roku zrobiłam dżemy z dodatkiem żelfiksu - ale nie wszystkie wyszły gęste :D nie wiem czemu , mimo że dałam nawet mniej owoców niż trzeba było wg przepisu . W tym tygodniu znowu będzie agrest i nie wiem co z niego zrobić . Może ktoś zna jakieś dobre ciasto , albo wypróbowany sposób na gęsty dżem . Proszę poradźcie http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gabrysia Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 Dżem niskosłodzony 1 kg owoców 0.5 kg cukru 3 łyżki pektyny (15g) 0.5 łyżeczki kwasku Owoce rozparzyć z 2-3 łyżkami wody. Gdy zaczną wrzeć- gotować ok. 10 minut. Wsypać połowę cukru i gotować 10 minut. Wsypać drugą połowę cukru wymieszanego z pektyną, powoli wsypywać, ciągle mieszać. Dodać kwasek rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody. Gotować 5-8 minut. Gorące nalać do słoików i postawić na zakrętce. PYCHA!!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 29 Czerwca 2004 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 Gabrysiu bardzo Ci dziękuję za przepis :D już go zapisałam , jutro zacznę szukać pektyny , a pojutrze będziemy zrywać agrest na ogródku u taty :D , podobno jest go sporo - więc z przepisu skorzystam . Dziękuję i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 7 Lipca 2004 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2004 Agrest jest - i to sporo , a o pektynie nikt nie słyszał , ani w spożywczym ani w aptece ( bo i tu ktoś polecił mi się spytać ) . Wielka szkoda :D . W końcu chyba kupię znowu żelfixy i zobaczę co z tego wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość filarka Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2004 konfitury z agrestu po ukrainsku.2 garscie lisci z wisni.5 szklanek agrestu,1,5 kgcukru.niezbzt dojrzalz agrest naciac z boku,wydrylowac.liscie wisni zalac woda, zagotowac. wlac do naczynia z agrestem. gdy plyn wystygnie,wstawic na 12 godz. do lodowki.wyjac liscie, odcedzic owoce. cukier zalac 2 szklankami wywaru.zagotowac i wrzucic agrest.smazyc 15 min az owoce beda przejrzyste. przed koncem smazenia dodac 10 lisciz wisni.......konfitury przelozyc do sloikow i zamknac.taK W 1997 r. radzila pani domu. filarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 10 Lipca 2004 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2004 Dziękuję za przepis :D Przepis zapisałam sobie i spróbuję wykorzystać go w przyszłym roku - bo tegoroczny agrest już jest w słoiczkach . Dodałam dla smaku i koloru czarną porzeczkę i jest SUPER http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość filarka Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2004 dzisiaj bylam nadzialce.agrestu jest masa i to niezbyt dojrzaly.ja zaczne robic swoje smakolyki za tydzien,gdy troche jeszcze dojrzeje agrescik.ale z uwagi na to,ze w tym roku jest obocow sporo,bede robic dzemiki i konfiturki mieszane.im wiecej smakowdodaje do dzemow cukier waniliowy, imbir,rodzynki, migdaly. liscie miety.melisy -nie wszystko razem,wtedy smaczki sa pycha nie takie jak w sklepach.eksperymentujcie i na zdrowko. pozdrawiam - filarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 11 Lipca 2004 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2004 Świetny pomysł z tym mieszaniem :D . Smak z dodatkiem liści melisy czy mięty musi być super http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Może jeszcze trafi mi się coś w tym roku żeby wypróbować coś takiego :D . Moja rodzinka już tu popiera dodatek rodzynek do dżemu . Mój agrest przez kilka dobrych dni stał już w domu , zaczął mięknąć więc musiałam brać się szybko za przeróbkę . Po raz pierwszy zmieszałam z czarną porzeczką , bo akurat też była i już samo to zmieniło smak i kolor . Jak poeksperymentuję kiedyś to napewno też napiszę :D Pozdrawiam serdecznie . Dziękuję za radę http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Napewno przyda się nie jeden raz :D Halina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.