Skocz do zawartości

Arabskie Ciasto Miodowe


mamamatiego

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Ciasto: - 10 dkg masła, - 1/2 szkl. cukru, - cukier waniliowy, - 3 jaja, - 3 łyżki śmietany, - 15 dkg mąki, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Obłożenie: - 10 dkg margaryny, - 8 dkg cukru, - 8 dkg miodu, - 2 łyżki śmietany, - 15 dkg startych orzechów lub migdałów, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - starta skórka z 1 pomarańczy lub aromat pomarańczowy. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać. Tortownicę (26cm) wysmarować tłuszczem, wylać do niej ciasto i równomiernie wygładzić powierzchnię. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. W międzyczasie zagotować w garnuszku, cały czas mieszając, pozostałą margarynę z cukrem, miodem, śmietaną, orzechami, cynamonem i skórką pomarańczową. Wylać tę masę na upieczone ciasto i piec jeszcze 15-20 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.