Skocz do zawartości

Brzdąc - Szybki I łatwy Torcik


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szkl. maki ziemniaczanej i pszennej - 1 szkl. Cukru - łyżeczka proszku do pieczenia krem: - 2 jajka - łyżka maki ziemniaczanej - 3/4 szkl. mleka i cukru - 1/2 kostki masła lub margaryny - 2 łyżki kakao - kieliszek wódki Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na okrąglej tortownicy i piec 30 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Żółtka, cukier, mąkę i mleko dokładnie wymieszać i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i zgęstnieje, przykryć ja i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć masło z kakao i stopniowo dodawać wystudzona masę. Na końcu - delikatnie mieszając - dodać dwa białka ubite na sztywna pianę. Krążki biszkoptu nasączyć osłodzoną mocna herbata z wódką i przełożyć kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Torcik ładnie wygląda posypany starta czekolada i wiórkami kokosowymi, a z boków posiekanymi orzechami lub migdałami. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.