zazula226 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2005 Składniki: kruche ciasto - 25 dag mąki - 12 dag masła - 1 cukier waniliowy - 80 g masła na nadzienie - 3 jajka - 15 dag cukru - 200 g śmietany kremówki - 2 łyżki mleka - 20 dag zmielonych migdałów - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 utarte sucharki Dodatkowo: - 3 białka - 120 g cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut. Na nadzienie ubić jajka z cukrem. Dodawać po łyżeczce śmietanę nie przerywając ubijania, następnie dodać mleko, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec dodać mielone migdały i starte sucharki. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę nasmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód tortownicy. Następnie wyłożyć nadzienie i wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć wierzch podpieczonego ciasta. Gdy wierzch się zrumieni wyjąć ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.