dana2005 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Tort ananasowo-kokosowy 8 czubatych łyżek cukru, po 2 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 4 jajka, 1 torebka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy 750ml śmietany kremówki 36 %, 1 puszka ananasów, 15 dag wiórków kokosowych, sok z 1 cytryny, 5 łyżek konfitury ananasowej lub morelowej, 6 łyżeczek żelatyny. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitej piany oraz dodać połowę wiórków kokosowych. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nasmarować tłuszczem dno małej tortownicy, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175oC piekarnika i piec ok. 30 min. Zrumienić na suchej patelni resztę wiórków kokosowych i wystudzić. Odsączyć ananasy, pokroić na kawałki. 3/4 owoców zmiksować z sokiem z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną zimną żelatynę. Wstawić do lodówki. Kiedy masa zastygnie połączyć z ubitą śmietaną (w trakcie ubijania dodać 1 łyżeczkę cukru). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Każdą warstwę nasączyć ponczem sporządzonym z soku z ananasów,soku z cytryny i spirytusu. Spód posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą ciasta. Wyłożyć połowę kremu, przykryć trzecią warstwą. Posmarować wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Cały tort obsypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi, pozostałymi ananasami ozdobić ciasto na wierzchu. Wstawić do lodówki. Tort jest przepyszny. Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.