Skocz do zawartości

Karpatka


bassia77

Rekomendowane odpowiedzi

Aby ciasto na karpatkę było rewelacyjne należy włożyć je do mocno nagrzanego piekarnika ok.270 stopni.Zacznie błyskawicznie rosnąć,po ok.10 minutach otwieramy drzwiczki i Wypuszczamy Ducha Gór ;) ,ob.niżamy tem.do ok.200 stopni i po 3 mniutach zamykamy piekarnik piekąc nadal ciasto aż do uzyskania mocno złotego koloru.Gwarancja to udane chrupiące ciasto,które nie znaleśnikuje nawet po przełożeniu go masa karpatkową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, prawdę mówiąc jeszcze w ten sposób karpatki nie piekłam :). Ale jest to na pewno sposób sprawdzony, więc 'karpaty' powinny się udać :D Ten sposób pieczenia zamierzam wykorzystać w najbliższym czasie (być może to będzie dopiero na Sylwestra :D ), ale jak tylko upiekę na pewno podzielę się spostrzeżeniami. Pozdrawiam i życzę udanej karpatki ;) Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Basiu zrobiłam karpatkę według Twoich wskazówek, dokładnie tak, jak to opisałaś, krok po kroku i ........... udało mi się :wink: .... karpatka wyszła super.

Zrobiłam ją na sylwestra, goście byli zachwyceni, no i ze stołu zniknęła nam bardzo szybko :wink:

Rzeczywiście jest to karpatka doskonała :D

Dzięki :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Aby ciasto na karpatkę było rewelacyjne należy włożyć je do mocno nagrzanego piekarnika ok.270 stopni.Zacznie błyskawicznie rosnąć,po ok.10 minutach otwieramy drzwiczki i Wypuszczamy Ducha Gór :-D ,ob.niżamy tem.do ok.200 stopni i po 3 mniutach zamykamy piekarnik piekąc nadal ciasto aż do uzyskania mocno złotego koloru.Gwarancja to udane chrupiące ciasto,które nie znaleśnikuje nawet po przełożeniu go masa karpatkową. :-D

kochani!właśnie wyjęłam z piekarnika karpatkę.piekłam ją w max.temp/tzn 240 stopni/do wyrośnięcia a potem 200 stopni /dolna grzalka/wyrosła jak nie wiem.

dzięki za super poradę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.