Skocz do zawartości

Czekoladówka lub orzechówka


Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Bahus :D Tak, chodzi mi o nalewki :wink: :wink: :wink: Ostatnio moja teściowa wspominała, że piła kiedyś tego rodzaju nalewki, no i ... narobiła mi na nie smaka, ale niestety nie mamy na nie przepisu :D Pozdrawiam :D Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nalewka czekoladowa

100 g mielonej kawy,

100 g czekolady w proszku,

2 szklanki miodu,

1 l spirytusu,

1 l przegotowanej wody.

Do gąsiorka wsypać kawę i czekoladę, zalać spirytusem, szczelnie przykryć, zostawić na

2-3 tygodnie, codziennie mocno potrząsając gąsiorkiem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać przefiltrowany spirytus. wymieszać, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, wynieść v chłodne, ciemne miejsce na co najmniej -6 miesięcy.

Nalewka orzechowa I

300 g zielonych świeżych orzechów

włoskich,

kawałek cynamonu ok. 10 g,

po 5 g goździków i gałki

muszkatołowej,

3 szklanki spirytusu,

2 szklanki wódki,

1 kg miodu, szklanka wody.

Osuszone orzechy drobno pokroić razem z korzeniami wrzucić do słoja, zalać wódką i spirytusem, zostawić na 10-12 dni szczelnie przykryte. Od czasu do czasu potrząsać słojem.

Zagotować wodę z miodem, odszumować, zestawić z ognia, ostrożnie wlewać przefiltrowany nalew orzechowy, wymieszać, wlać do słoja i zostawić na 2-3 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, zostawić na kilka miesięcy.

Nakewka orzechowa II

250 g młodych zielonych orzechów włoskich,

2 szklanki spirytusu,

1 szklanka koniaku,

1 szklanka miodu,

1 szklanka przegotowanej wody,

50 g orzechów laskowych,

kawałek kory cynamonu,

6-8 goździków.

Umyte i osuszone orzechy włoskie drobniutko pokroić i razem z goździkami i pokruszonym cynamonem wrzucić do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zestawić z ognia. Do gorącego syropu ostrożnie wlewać przecedzony nalew orzechowy, wymieszać, ponownie wlać do słoja, dodać koniak, wymieszać, szczelnie zamknąć, zostawić na 2-3 dni. Po czym ponownie przefiltrować. Do każdej butelki wrzucić po kilka orzechów laskowych, wlać przefiltrowany likier, szczelnie zamknąć, wynieść w chłodne miejsce na kilka miesięcy.

Bahus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.