Gość enikan Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zapytam o pewien przepis jesli ktos moze podac to bede bardzo wdzieczny... Przepis ten jakis czas temu wzialem z ksiazeczki "Kasia". Czyli tej dodawanej(kolekcjonowanej) przy zakupie margaryny "Kasia". Pamietam ze to ciastko z przepisu jest proste w wykonaniu a sam przepis kruciutki, smak calkiem calkiem ale bez popicia mozna sie zaslodzic na amen... Nazywa sie "Czekoladowa krajanka". I nie moge sobie przypomniec skladnikow a juz tym bardziej ilosci. Pamietam ze bylo tam mleko w proszku, herbatniki, margaryna, kakao i... no wlasnie, jeszcze pare skladnikow... Tak wiec jesli ktos by mogl mi podac ewentualnie przepisac z tej ksiazeczki skladniki i jak po kolei mieszac to byl bym bardzo wdzieczny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doruska Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2006 1 paczka zwykłego mleka w proszku (nie może być granulowane!) 500g uwaga bo zwylke sa 400g!! 4 paczki herbatników typu petit beur. garść orzechów włoskich 1 masło roślinne. Może też byc zwykłe masło. 3 łyżki stołowe kakao 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wody do dużego gara wsypać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i pokruszone orzechy. Wymieszać. Do drugiego garnuszka wrzucić resztę składników. Czyli masło, cukier, kakao i wodę. Rozpuścić, zagotować momencik. Wlewać po trochu uzyskanego płynu do garnka z mlekiem i herbatnikami i szybko mieszać. masa szybko gęstnieje i wymieszanie tego tak, żeby wszystko było w kakaowym kolorze a nie białym od mleka jest wcale nie łatwe. Trzeba to robić szybko i sprawnie. Wymieszaną masę wyłożyc do blachy wyłożonej folią i mocno dociskać, tak, żeby uformować odpowiedni kształt, aby w środku nie było powietrza Wstawić do lodówki. Powinno odstać kilka godzin, żeby stwardniało. Najlepiej jeść następnego dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.