Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Doruska

Smakowicze
  • Zawartość

    13
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Doruska

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    2299295
  1. Doruska

    Ciasto Kora

    ja piekłam, moga być dwa placki amoze być jeden, wówczas nei przekładasz tylko placek bakaliowy jest na dole. jeśli upieczesz dwa placki to tak jak w przepisie: Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia
  2. Doruska

    "usta"

    spróbuję jeszcze raz:)
  3. Doruska

    "usta"

    upiekłam.takiego zakalca to ja w zyciu nie widziałam .i teraz zastanawiam sie co go mogło spowodowac ? a i do masy troche mniej cukru polecam
  4. Doruska

    "usta"

    dzięki:) jutro robie :D)
  5. Doruska

    "usta"

    Chcę zrobić to ciasto,ale nei rozumiem co zrobić z biszkoptami? wymieszac ,zalać tym ciastem? i na jaką to blachę ? prosz eo mozliwie szybka odp ,bo gości mam jutro :D a te biszkopty to przełożyć dzemem, ułóżyc i zalać ciastem? tak zrozumiałam :D)
  6. ja dodaję łyzkę majonezu ,cebule i tylko 2 jakja:)
  7. przepis z forum "maluchy" CIASTO: składniki na 2 placki 20 dkg cukru 8 bialek 3 żółtka 10 dkg kokosu 10 dkg rodzynek 10 dkg siekanych drobno orzechów włoskich 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i bakalie wymieszane z mąką. Piec ok. 30 minut w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. [160-170C] Blaszka w oryginale miała rozmiar 24/35cm, ale ja robiłam na takiej wielkiej z piekarnika i też wyszło, tyle że cieniutkie. KREM: Syrop z 1 puszki brzoskwiń + 3 łyżki cukru zagotować. Wymieszać ze sobą: 2 budynie smietankowe(bez cukru) 1 szk. wody 5 żółtek Wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy. "Budyn" przestudzić i utrzec z 1,5 kostki masła. Jeśłi zrobi się kożuch należy go przed miksowaniem zdjąć. DODATKOWO: 3 paczki Delicji 0,5 szk. naparu z kawy rozpuszczalnej do ktorego dodać też 0,5 szklanki wódki lub innego alkoholu (2 galaretki brzoskwiniowe Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia. Smacznego
  8. Doruska

    sałatka

    pierś gotowana ,winogrona, obrane migdały,orzechy włoskie ,majonez
  9. 1 paczka zwykłego mleka w proszku (nie może być granulowane!) 500g uwaga bo zwylke sa 400g!! 4 paczki herbatników typu petit beur. garść orzechów włoskich 1 masło roślinne. Może też byc zwykłe masło. 3 łyżki stołowe kakao 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wody do dużego gara wsypać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i pokruszone orzechy. Wymieszać. Do drugiego garnuszka wrzucić resztę składników. Czyli masło, cukier, kakao i wodę. Rozpuścić, zagotować momencik. Wlewać po trochu uzyskanego płynu do garnka z mlekiem i herbatnikami i szybko mieszać. masa szybko gęstnieje i wymieszanie tego tak, żeby wszystko było w kakaowym kolorze a nie białym od mleka jest wcale nie łatwe. Trzeba to robić szybko i sprawnie. Wymieszaną masę wyłożyc do blachy wyłożonej folią i mocno dociskać, tak, żeby uformować odpowiedni kształt, aby w środku nie było powietrza Wstawić do lodówki. Powinno odstać kilka godzin, żeby stwardniało. Najlepiej jeść następnego dni.
  10. Doruska

    Babka majonezowa

    i znowu: jaka blaszka do tej babki?
  11. Doruska

    Ciasto Dzień kobiet

    na jaką blachę jest ten przepis?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.