Skocz do zawartości

Ciasto Na Pizze


jagoda2

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry przepis. Podobnie robię. Ale przyznam, że odkąd zaczęłam szukać gotowych ciast na pizze to przestałam je robić. I nie żałuję. Mam więcej czasu na przygotowanie dodatków i nie zajmuje mi już tak wiele. Mogę polecić ciasto dość znanej firmy :grin:. Przyznam, że jak do tej pory nie zawiodło mnie. Ale i tak cieszę się, że przepis na ciasto się pojawił :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

wczoraj robilam pizze, drozdze, mleko, maka i olej slonecnzikowy, szczypta soli. wyszlo super ale moj narzeczony sobie wymyslil ze moze jakies kruche ciasto zrobic. macie przepis na kruche? robie jeszcze czasami taka pizze na zimno. szklanka piwa zamiast drozdzy, szklanka oleju slonecznikowego i maka. latwe. zagniesc, i cienko rozsmarowac. na wierzch cebulka, papryka, pomidowy posiekane to i do pieca na ok 45 minut. wychodzi super i je sie na zimno :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Gość Wlado

Witam :-D Pizza Wlado  Jestem typowym smakoszem Pizzy i powiem tak najlepsze ciasto ma Dominium i Dagrasso oraz pizzeria Gliwicka La Costa Przy moich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych wymyśliłem swój własny przepis na pizze. Zapiszcie bo jest wypasiony :razz: wiec tak ok. 300g mąki pszennej najlepiej drobno ziarnista ale nie musi, w misce robimy kopczyk  wlewamy ok pół szklanki letniej ale nie gorącej ani zimniej wody ponieważ gorąca woda zabije kultury drożdży a zimna nie pozwoli się im rozwinąć odpowiednio, potem wkruszamy drożdże o kolo 15-20g  czekamy 5 minut aż wytworzy się kożuszek drożdżowy później wsypujemy łyżeczkę soli ok 5 gr. do ciast anie dodajemy ani gram cukru ponieważ to ma by ciasto na pizze a nie ciasto drożdżowe na bułeczki :-D nie martwcie się że nie wyrośnie bo ie ma cukru, to stare bajeczki cukru jest tyle w tych składnikach że drożdży  wystarczy cukru następnie wlewamy dwie łyżki oleju (lepiej oliwy z oliwek) i wszystkie składniki mieszamy. aż utworzymy jednolita masę ( aż ręka od ugniatania zacznie boleć wtedy będziecie wiedzieć że ciasto jest gotowe :-D potem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ale dla niecierpliwych można od razu wstawić do pieca i tak urośnie zależy jakiej grubości placek rozwałkujecie ja odstawiam. jest wtedy miększe ciacho. reszta  zależy od smaku ale ja robię tak: rozwałkowuję ciasto  potem na blasze kładę złotko lekko zwilżam olejem żeby się nie przykleiło, potem na ciasto kładę ser w plastrach  bądź ścieram, Gołda, Ementaler,  później mozarella kroje nożem do Pizzy na 8 równych części rozkładam salami w plastrach Paprykowe (Morliny Salami pepperoni) to nie reklama jest porostu dobre. następnie  kroje połowę czerwonej cebuli  i posypuje pizzę, następnie oliwki  drylowane z pastą paprykową kroje na pół i posypuje nimi pizzę  można dodać papryczki piri piri jak ktoś lubi ostre ( ja lubię)  na koniec posypać przyprawą  z Prymata Do pizzy jest taka specjalna i skropić całość oliwą bądź olejem osobiście polecam oliwę z oliwek. Piec całość 10 min w piecu temperatura 220-230 st. C miedzy czasie przygotowujemy sos: sos czosnkowy 3 łyżeczki czubate majonezu ze 2-3 ząbków czosnku Polskiego nie Chińskiego i ze 3 łyżeczki śmietany Gęstej  przyprawić sól,pieprz,oregano do smaku. Pizza miedzy czasie jest gotowa :) Pozdrawiam i życzę smacznego :) a odstawcie na troszkę aby ostygła pizza  :D czekam na komentarze i opinie :-o które śmiało kierujcie na Maila [email protected]

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

A co polecacie: kupić gotowe ciasto np dr oetkera czy jednak robic samemu?? bo ja to w kuchni tak średnio sie odnajduje, najlepiej wychodzi mi herbata :) chociaz i ja zdarza mi sie przypalic :) Ale pizza wydaje sie byc dosyc prostym daniem :grin: w sam raz dla poczatkujacych nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość triada89

hej, ja przynajmniej jestem zwolenniczką idei do it yourself :) lubię wiedziec co jem, a im mniej konserwantów tym lepiej :lol:

wedlug mnie pizza nie jest ani trudna, ani łatwa do zrobienia . zawsze jakos ci tam wyjdzie,ale cały kunszt polega na tym, żeby ciasto było w sam raz kruche, a sos i olej nie wyciekał gdy już się upiecze, cała reszta to pikuś :grin: pozdrawiam!

A co polecacie: kupić gotowe ciasto np dr oetkera czy jednak robic samemu?? bo ja to w kuchni tak średnio sie odnajduje, najlepiej wychodzi mi herbata :cry:

chociaz i ja zdarza mi sie przypalic :) Ale pizza wydaje sie byc dosyc prostym daniem :lol: w sam raz dla poczatkujacych nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pizza Grube ciasto. 3 szkl mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 1,5 dkg drożdży 1 szkl wody letniej Zazwyczaj robię to podwójnie :) i jest tak akurat na blachę z pieca:) A drugi przepis: Pizza Cienkie Ciasto: 0,5 kg mąki 20 g drożdży ok. 300 ml wody (na wyczucie) 1 łyżeczka soli ok. 100ml oleju (około 1 kieliszek) Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia:P To ciasto nadaje się do wałkowania i jak się da rozwałkować tak je robimy:) A dodatkami do pizzy są dobrymi również sos meksykański (w słoiku) pierś z kurczaka podpieczona w przyprawie kebab-gyros, no i duuuuzo sera:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.