Gość magda.a Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2006 Kto zna odpowiedź skąd bierze się pleśń na wieczku w przetworach???? Taki problem mam w powidłach, smalcu, mięso mi całkowicie skisło, w kompotach po wierzchu pływa sobie zielona chmurka. Co robię źle???Słoiki wyparzałam, a przetwory trzymam w ziemiance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2006 wyparzanie nic tu nie da (zarodki pleśni są wszędzie na owocachw powietrzu):wink: poprostu należy poddać zamknięte przetwoy procesowi pasteryzacji ( czyli zagotować), albo jeszcze lepiej tyndalizacji (czyli zagotować 3 krotnie w odstępach 24 h). Bez zagotowania sie nie da. Zeby przetwory sie trzymały bez gotowania trzeba by było dodać np do powideł bardzo dużą iloś cukru - lub soli (aby zmiejszyć aktywność wody i zwiększyć cisnienie osmotyczne), ale watpie czy tak mocno przesłodzone powidła by smakowały rodzince. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miśka Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2006 Łał! Co za profesjonalna odpowiedź :wink: Niczym mikrobiologa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2006 wkońcu studiuje sie po coś:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miśka Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2006 Masz coś wspólnego z biologią? Zaśmiecam wątek :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 nie studiuje towaroznawstwo (wydział nauki o żywności) :wink: UWM górą :wink: A apropos pleśni to chyba oczywiste jest, że należy sprawdzić szczelność zakrętek i przechowywać w chlodnym miejscu :wink: A i czym więcej cebulki i skwareczek (czyli białka) w smalczyku tym większe prawdopodobieństwo, że pleśń się pojawi (bo to doskonała dla niej pożywka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miśka Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Fajny kierunek, też się nad nim zastanawiałam :wink: Nawet brałam pod uwagę tę samą uczelnię :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 polecam dla ludzi ktorzy nie maja problemow z fizyka i przede wszystkim chemią , bo jeżeli tak to szkoda czasu i tak się nie przejdzie pierwszego roku to tak poza tematem pleśni :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.