Gość Żmijka Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 Babka ziemniaczana 1 kg ziemniaków 3 jaja łyżka masła 3 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki śmietany (ja zastępuję ją jogurtem naturalnym) pieprz, sól można dodać także cebulkę, kiełbaskę lub pieczarki (co kto lubi :wink: ) Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać masło utarte z żółtkami i żółtym serem, śmietaną oraz solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać, dodać piankę z białek. Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej byłką tartą lub do foremek na babeczki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż ciasto się zarumieni. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2006 Robiłam tą babkę,ale muszę przyznać że bardziej smakuje mi z surowych ziemniaków. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Ja też uważam,że z surowych jest lepsza, ale i ten smak wypróbuję. Może przypadnie mi do gustu. Pozdrawiam Cię Żmijko! Renata :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 Nigdy takiego cuda nie robiłam, ale zainspirowana tym postem zrobiłam wczoraj na obiad. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego ten przepis jest w słodkościach. Zrobiłam babkę z surowych ziemniaków. Smakowała wszystkim, więc pewnie wejdzie na stałe do naszego jadłospisu. Korzystałam z przepisu z książki "Bliny, cepeliny, kołduny..." Biblioteki Poradnika Domowego. Babka ziemniaczana z twarogiem 2 kg ziemniaków 20 dag masła lub margaryny 3 jaja 50 dag twarogu sól tłuszcz do formy estragon (ja dałam suszony bo taki miałam) :grin: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito i chwilę zostawić aby odciekł sok, po czym zalać gorącym stopionym masłem, wbić dwa jaja, dodać sól i dobrze wymieszać. Do twarogu wbić jajo lekko osolić, dodać drobno pokrojone listki estragonu lub mięty. Wykładać na zmianę masę ziemniaczaną serową (ziemniaczana na wierzchu). Piec 1,5 godziny. My jedliśmy ze śmietaną. Może ktoś ma inny przepis ? Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawera Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 Smakowało mi i było wyśmienite. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi-ostra Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ja również robię babkę z surowych ziemniaków i w mojej rodzinie nazywa się to bugaj.Na około 2 kg startych ziemniaków daję 3 jajka,2-3 łyżki kaszy mannej,odrobinę mąki i zesmażony boczek,kiełbaska,może być również słoninka,wlewam do ciasta razem z tłuszczem.Po wlaniu do formy wierzch skapiam oliwą,co powoduje że po upieczeniu wytwarza się chrupiąca skórka.Oczywiście nie należy zapominać o przyprawach-ja daję sól,pieprz i cebulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Rzeczywiście (mała wpadka :grin:) ten przepis do słodkości nie pasuje - już go przenoszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawera Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2007 Czemu nie pasuje...dużo śmietany słodkiej polać i będzie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.