aga0992 Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2006 Biszkopt: 8 jajek szczypta soli 2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli i ubić pianę. Następnie, dalej ubijając, dodawać po trochę cukier. Następnie, delikatnie mieszając, dodawać kolejno żółtka, później obydwie mąki wymieszane razem z proszkiem. Masę podzielić na dwie części, rozsmarować na blaszki wyłażone papierem śniadaniowym wysmarowanym olejem. Biszkopty włożyć do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i piec na jasnozłoty kolor. Jabłka: 1 - 1,5 kg jabłek (lub mus ze słoika) 2 łyżki cukru 0,5 opakowania żelatyny 1 szkl. wody Jabłka obrać, pokroić i ugotować z nich mus. Dodać cukier, a na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. (Tą masę najlepiej przygotować na początku, bo długo stygnie.) Krem: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 szkl. mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 żyżek cukru 2 żółtka (ciałka można dodać do biszkoptu) 2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Resztę składników wymiieszać razem, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzoną masę zmiksować z 0,5 kost. masła. Przełożenie ciasta: Na spód dajemy biszkopt, na który wylewamy tężejące jabłka i przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy kremem budyniowym. Na krem wykładamyi okrągłe biszkopty namoczone w alkoholu. Polewamy je polewą czekoladową i na środek każdego biszkoptu kładziemy po rodzynku SMACZNEGO!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.