Gość Beata84 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 jest już przepisik na agarowy??? Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Rozmawiałam z koleżanką która pracowała w ciastkarni a obecnie jest już przeszło 10 lat na emeryturze. Dowiedziałam się że sernik agarowy to jest sernik robiony na zimno, na wierzchu jest z galaretką. Do sernika tego dodaje się agar - biały proszek. Przepisu ona nie posiada. Bardzo wątpię żeby agar był w sprzedaży, ja osobiście nie napotkałam agaru. Powiedziała ze agar jest z glonów morskich, ja wyczytałam że jest robiony z wodorostów. Przykro mi ale tylko tyle mogę udzielić informacji. ina12 Cytuj
DeLarge Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 ja szukając przepisu na ten sernik na stronach anglojęzycznych wyczytałem iż można śmiało cały ten agar stosować zamiennie z żelatyną, tak jak napisała ina12 jest to zwykły sernik na zimno który robi się np. z serkiem homogenizowanym. Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Ja kiedyś dostałam taki przepis, podobno jest to przepis na sernik agarowy - ale właśnie nie ma w nim agaru - tylko żelatyna ... 1/2 kg sera 1 szklanka wody 30 dag cukru cukier waniliowy 16 dag żelatyny 10 dag masła 5 białek Ser zmielić. Wodę zagotować z cukrem (10 dag) i cukrem waniliowym, i w gorącej rozpuścić żelatynę. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony ser. Następnie mieszając, delikatnie wlewać ostudzoną żelatynę. Na koniec ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem, delikatnie dodać je do masy serowej i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę (np. średniej wielkości tortownicę) wysmarowaną masłem i schłodzić w lodówce. Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Dorotko i DeLagre jak najbardziej agar to jest naturalny środek żelujacy i bez problemu zamiast agaru zrobić sernik z żelatyną i jest po kłopocie. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
DeLarge Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 to ja już tak na zakończenie pozwolę sobie uzupełnić informację na temat agaru: Agar-agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się tworząc rodzaj żelu w 40-50°C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C. Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agar-agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie. Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), chemii, farmacji, kosmetyce. Agar-agar jest też masowo stosowany jako neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biotechnologicznych. Źródło: "https://pl.wikipedia.org/wiki/Agar-agar" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.