Skocz do zawartości

Czy ma ktos przepis na sernik agarowy

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Rozmawiałam z koleżanką która pracowała w ciastkarni a obecnie jest już przeszło 10 lat na emeryturze. Dowiedziałam się że sernik agarowy to jest sernik robiony na zimno, na wierzchu jest z galaretką. Do sernika tego dodaje się agar - biały proszek. Przepisu ona nie posiada. Bardzo wątpię żeby agar był w sprzedaży, ja osobiście nie napotkałam agaru. Powiedziała ze agar jest z glonów morskich, ja wyczytałam że jest robiony z wodorostów. Przykro mi ale tylko tyle mogę udzielić informacji. ina12

Opublikowano

ja szukając przepisu na ten sernik na stronach anglojęzycznych wyczytałem iż można śmiało cały ten agar stosować zamiennie z żelatyną, tak jak napisała ina12 jest to zwykły sernik na zimno który robi się np. z serkiem homogenizowanym.

Opublikowano

Ja kiedyś dostałam taki przepis, podobno jest to przepis na sernik agarowy - ale właśnie nie ma w nim agaru - tylko żelatyna ... 1/2 kg sera 1 szklanka wody 30 dag cukru cukier waniliowy 16 dag żelatyny 10 dag masła 5 białek Ser zmielić. Wodę zagotować z cukrem (10 dag) i cukrem waniliowym, i w gorącej rozpuścić żelatynę. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony ser. Następnie mieszając, delikatnie wlewać ostudzoną żelatynę. Na koniec ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem, delikatnie dodać je do masy serowej i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę (np. średniej wielkości tortownicę) wysmarowaną masłem i schłodzić w lodówce.

Opublikowano

to ja już tak na zakończenie pozwolę sobie uzupełnić informację na temat agaru:

Agar-agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się tworząc rodzaj żelu w 40-50°C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C.

Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agar-agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie.

Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), chemii, farmacji, kosmetyce. Agar-agar jest też masowo stosowany jako neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biotechnologicznych.

Źródło: "https://pl.wikipedia.org/wiki/Agar-agar"