Skocz do zawartości

Czy ma ktos przepis na sernik agarowy


Gość darra

Rekomendowane odpowiedzi

  • 7 miesięcy temu...

Rozmawiałam z koleżanką która pracowała w ciastkarni a obecnie jest już przeszło 10 lat na emeryturze. Dowiedziałam się że sernik agarowy to jest sernik robiony na zimno, na wierzchu jest z galaretką. Do sernika tego dodaje się agar - biały proszek. Przepisu ona nie posiada. Bardzo wątpię żeby agar był w sprzedaży, ja osobiście nie napotkałam agaru. Powiedziała ze agar jest z glonów morskich, ja wyczytałam że jest robiony z wodorostów. Przykro mi ale tylko tyle mogę udzielić informacji. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja szukając przepisu na ten sernik na stronach anglojęzycznych wyczytałem iż można śmiało cały ten agar stosować zamiennie z żelatyną, tak jak napisała ina12 jest to zwykły sernik na zimno który robi się np. z serkiem homogenizowanym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś dostałam taki przepis, podobno jest to przepis na sernik agarowy - ale właśnie nie ma w nim agaru - tylko żelatyna ... 1/2 kg sera 1 szklanka wody 30 dag cukru cukier waniliowy 16 dag żelatyny 10 dag masła 5 białek Ser zmielić. Wodę zagotować z cukrem (10 dag) i cukrem waniliowym, i w gorącej rozpuścić żelatynę. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony ser. Następnie mieszając, delikatnie wlewać ostudzoną żelatynę. Na koniec ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem, delikatnie dodać je do masy serowej i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę (np. średniej wielkości tortownicę) wysmarowaną masłem i schłodzić w lodówce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja już tak na zakończenie pozwolę sobie uzupełnić informację na temat agaru:

Agar-agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się tworząc rodzaj żelu w 40-50°C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C.

Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji). Obecnie obserwuje się wzrost produkcji agar-agaru ze względu na rosnące zapotrzebowanie.

Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), chemii, farmacji, kosmetyce. Agar-agar jest też masowo stosowany jako neutralny podkład do pożywek, na których hoduje się bakterie w laboratoriach mikrobiologicznych oraz kultury in vitro w laboratoriach biotechnologicznych.

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Agar-agar"
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.