dana2005 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Wykwintny metrowiec Ciasto: 16 łyżek wody, 16 łyżek oleju, 2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jaj, 2 łyżki czubate kakao(holenderskie). Wodę z cukrem podgrzać, aby cukier się rozpuścił(nie dopuścić do zagotowania). Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie wyrobić robotem. Ubić białka z odrobiną soli dodać też 4 białka z kremu i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części – do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki- delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do 2 jednakowych keksówek wysmarowanych i wysypanych tartą bułką. Piec ok. 45 min. w temp. ok. 180 o. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasta pokroić w plastry ok. 1 -1,5 cm. (wychodzi ok. 16- 17 plastrów z jednego ciasta). Lekko ciepłe przekładać kremem. Krem do metrowa: 2 paczki masła śmietankowego, 4 żółtka, szklanka cukru( z czubkiem), 1 cukier waniliowy, 0,5 szkl. kakao, 8 łyżek mleka, 1 łyżeczka zmielonej kawy, bakalie. Masła rozetrzeć z cukrem waniliowym. Żółtka dokładnie utrzeć cukrem pudrem i następnie połączyć z masłem i dalej ucierać. Mleko zagotować, dodać kakao, kawę ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy/jak masa będzie za gęsta dolać jeszcze trochę mleka) , odstawić do ostudzenia. Następnie dodać do utartego masła i ucierać aż powstanie pulchna masa. Na koniec dodać bakalie(posiekane orzechy, rodzynki). Można dodać trochę spirytusu. Tak przygotowanym kremem smarować lekko ciepłe kawałki ciasta (jedno jasne, drugie ciemne) i w takiej kolejności je układać. Ułożyć dwa ciasta i polać je polewą czekoladową. Polewa do metrowca: 3 łyżki masła, 9 łyżek śmietany słodkiej 30%, 9 łyżek cukru, 6 łyżek kakao – gotować 5 min. ciągle mieszając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.