zazula226 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Składniki: ciasto: - 45 dag mąki - 2 jaja - 1/3 kostki margaryny - 25 dag drobnego cukru - 3 łyżki płynnego miodu - 3/4 szklanki mleka - aromat waniliowy - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: - kostka masła - szklanka cukru - szklanka mleka - 5 dag kakao - kieliszek rumu lub wódki - 20 dag wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jaja ubić z cukrem i miodem, dodać pokrojone na małe kawałki margarynę i razem utrzeć. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko, aromat i starannie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzone ciasto pokroić na sześciany o boku 4 cm Zagotować składniki polewy. Po zdjęciu rondelka z ognia wlać rum lub wódkę i wymieszać. Kostki ciasta maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami. Jeżeli podczas maczania polewa zgęstnieje, trzeba ją jeszcze raz zagotować, dolewając trochę mleka. Kostki kokosowe najlepsze są 2 - 3 dni po upieczeniu. Cytuj
tutunia Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 3/4 szklanki mleka, czyli ile ?? Cytuj
zazula226 Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 3/4 szklanki mleka, sorki... :wink: :wink: Cytuj
tutunia Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Dzięki, moja mama robiła takie na moją komunię... 15 lat temu :D Cytuj
zazula226 Opublikowano 16 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 no widzisz jak trafiłam.... :D mam nadzieje, że wyjdą Ci lepsze niż Twojej mamy...;)pozdrawiam i udanego wypieku Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.