Skocz do zawartości

Ciasto drożdżowe z pomarańczami


Sikorka2

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis ten pochodzi z książeczki z seri "Bibliteki Poradnika Domowego" - "Przepisy czytelników". Pewnie wielu z nas zna te książeczki. To ciasto było moim pierwszym drożdżowym ciastem. Te słodkie talarki pomarańczy są pycha, można je dodawać także do różnych deserów!!! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szkl. mleka jajko 4 żółtka 15 dag cukru 1/2 kostki masła Nadzienie: 2 pomarańcze 35 dag cukru kilka orzechów lub migdałów, sól Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka i pozostałe mleko. Dobrze wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Umyte pomarańcze, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wrzątku i gotować około 30 min. Gdy wystygną pokroić w talarki (ze skórką). W płaskim garnku zalać cukier czterema łyżkami cukru, podgrzać. Do syropu włożyć talarki pomarańczy i gotować aż się zeszklą, następnie przestudzić i osączyć. Połowę wyrośnietego ciasta wyłożyć na blachę (keksówka będzie najlepsza). Rozłożyć na nim pomarańcze, przykryć pozostałym ciastem i odstawic do wyrośnięcia. Posmarować ciasto lekko spienionym białkiem, posypac posiekanymi orzechami i upiec!!!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis ten pochodzi z książeczki z seri "Bibliteki Poradnika Domowego" - "Przepisy czytelników". Pewnie wielu z nas zna te książeczki. To ciasto było moim pierwszym drożdżowym ciastem. Te słodkie talarki pomarańczy są pycha, można je dodawać także do różnych deserów!!!

Ciasto:

1/2 kg mąki

1 szkl. mleka

5dag drożdży

jajko

4 żółtka

15 dag cukru

1/2 kostki masła

Nadzienie:

2 pomarańcze

35 dag cukru

kilka orzechów lub migdałów, sól

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka i pozostałe mleko. Dobrze wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia.

Umyte pomarańcze, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wrzątku i gotować około 30 min. Gdy wystygną pokroić w talarki (ze skórką). W płaskim garnku zalać cukier czterema łyżkami wody, podgrzać. Do syropu włożyć talarki pomarańczy i gotować aż się zeszklą, następnie przestudzić i osączyć.

Połowę wyrośnietego ciasta wyłożyć na blachę (keksówka będzie najlepsza). Rozłożyć na nim pomarańcze, przykryć pozostałym ciastem i odstawic do wyrośnięcia. Posmarować ciasto lekko spienionym białkiem, posypac posiekanymi orzechami i upiec!!!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie gniewaj sie sikorka, wszysko wyszlo, ja jestem specjalistka od pieczenia cista drozdzowego co tydzien pieke 6 blach dla dzieci w przedszkolu, ale poprostu to ciasto nie przypadlo mi do gustu, masz racje nie musi mi smakowac. pozdrawiam!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.