Lorelai Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 CIASTO KRUCHE: 15 dag. masła, 8 dag. cukru, 2 żółtka, 25 dag mąki, szczypta soli, skórka starta z 1 cytryny, 3 łyżki lodowatej wody. MASA SEROWA: 1-1.20 kg. sera białego tłustego lub półtłustego, 1/2 kostki masła, 1 szkl. cukru, 8 jajek, 1 budyń śmietankowy, skórka starta z 1 cytryny(lub kilka kropli olejku cytrynowego), 300 ml. kwaśnej gęstej śmietanki, DODATKI: 1 kg. brzoskwiń świeżych,(lub moreli) lub duża puszka brzoskwiń w syropie. 100 g. migdałów mielonych, 4 łyżeczki cukru. SOS MALINOWY I DEKORACJA: 0.5 kg. malin, 4 łyż. cukru pudru. Zmiksować.przetrzeć przez sitko-oddzielając pestki. W sezonie-do dekoracji: Świeże maliny , listki mięty lub melisy , cukier puder. Wykonanie: CIASTO KRUCHE: Przesiać makę,dodać sól,cukier,kawałeczki masła-lekko zmieszać razem. Roztrzepać żółtka z wodą-wlewać powoli do ciasta-mieszając je przy tym energicznie końcówką noża.Gdy zaczna się tworzyć coraz wieksze grudki-zagnieść je razem w kulę,owinąć folią-schłodzić (przynajmniej 1 h.) Wylepić ciastem dno i częściowo(mniej więcej do połowy) boki tortownicy. Gęsto ponakłuwać widelcem-schłodzić. Posmarować białkiem po wierzchu. Wstawić do gorącego (ok.200 st.)piekarnika-podpiec-ok. 20 minut. MASA SEROWA I POSYPKA MIGDAŁOWA: Zmielone migdały(zmielić razem ze skórką)-wymieszać z cukrem. Zmielić dwukrotnie ser. Zmiksować na puch masło i zmiksować je z serem. Utrzeć 8 żółtek z cukrem. Zmieszać masę żółtkową z serem,wsypać budyń,skórkę z cytryny(lub wlać kilka kropli olejku);dodać śmietankę-wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczypta soli. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na podpieczony spód wysypać równomiernie mieszankę cukrowo-migdałową. Na to wyłożyć połówki odpestkowanych,obranych brzoskwiń. Przykryć masą serową. Wstawić do piekarnika-piec w temp. 170-180 st.-jakby wierzch zbyt szybko się rumienił-przykryć folią aluminiową. Tak duży sernik jak na zdjęciu-piekł się w moim piekarniku ok. 2h. Zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 1/2 h. Wystudzić. DEKORACJA: Udekorować wierzch(w sezonie) świeżymi malinami i listkiem mięty lub melisy cytrynowej. Posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem malinowym. Poza sezonem-wierzch sernika można polać tymże sosem-każdą porcję-tuż przed podaniem. Na zdjęciu z sosem z mrożonych truskawek(z braku malin;))) Serniczek jest puszysty i delikatny- po prostu przepyszny!!! Warto spróbować:D)) SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.