Skocz do zawartości

Sernik Melba


Lorelai

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO KRUCHE:

15 dag. masła,

8 dag. cukru,

2 żółtka,

25 dag mąki,

szczypta soli,

skórka starta z 1 cytryny,

3 łyżki lodowatej wody.

MASA SEROWA:

1-1.20 kg. sera białego tłustego lub półtłustego,

1/2 kostki masła,

1 szkl. cukru,

8 jajek,

1 budyń śmietankowy,

skórka starta z 1 cytryny(lub kilka kropli olejku cytrynowego),

300 ml. kwaśnej gęstej śmietanki,

DODATKI:

1 kg. brzoskwiń świeżych,(lub moreli)

lub duża puszka brzoskwiń w syropie.

100 g. migdałów mielonych,

4 łyżeczki cukru.

SOS MALINOWY I DEKORACJA:

0.5 kg. malin,

4 łyż. cukru pudru.

Zmiksować.przetrzeć przez sitko-oddzielając pestki.

W sezonie-do dekoracji:

Świeże maliny ,

listki mięty lub melisy ,

cukier puder.

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE:

Przesiać makę,dodać sól,cukier,kawałeczki masła-lekko zmieszać razem.

Roztrzepać żółtka z wodą-wlewać powoli do ciasta-mieszając je przy tym energicznie końcówką noża.Gdy zaczna się tworzyć coraz wieksze grudki-zagnieść je razem w kulę,owinąć folią-schłodzić (przynajmniej 1 h.)

Wylepić ciastem dno i częściowo(mniej więcej do połowy) boki tortownicy.

Gęsto ponakłuwać widelcem-schłodzić.

Posmarować białkiem po wierzchu.

Wstawić do gorącego (ok.200 st.)piekarnika-podpiec-ok. 20 minut.

MASA SEROWA I POSYPKA MIGDAŁOWA:

Zmielone migdały(zmielić razem ze skórką)-wymieszać z cukrem.

Zmielić dwukrotnie ser.

Zmiksować na puch masło i zmiksować je z serem.

Utrzeć 8 żółtek z cukrem.

Zmieszać masę żółtkową z serem,wsypać budyń,skórkę z cytryny(lub wlać kilka kropli olejku);dodać śmietankę-wszystko dokładnie wymieszać.

Ubić pianę z białek ze szczypta soli.

Delikatnie wymieszać z masą serową.

Na podpieczony spód wysypać równomiernie mieszankę cukrowo-migdałową.

Na to wyłożyć połówki odpestkowanych,obranych brzoskwiń.

Przykryć masą serową.

Wstawić do piekarnika-piec w temp. 170-180 st.-jakby wierzch zbyt szybko się rumienił-przykryć folią aluminiową.

Tak duży sernik jak na zdjęciu-piekł się w moim piekarniku ok. 2h.

Zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 1/2 h.

Wystudzić.

DEKORACJA:

Udekorować wierzch(w sezonie) świeżymi malinami i listkiem mięty lub melisy cytrynowej.

Posypać cukrem pudrem.

Podawać z sosem malinowym.

Poza sezonem-wierzch sernika można polać tymże sosem-każdą porcję-tuż przed podaniem.

Na zdjęciu z sosem z mrożonych truskawek(z braku malin;)))

Serniczek jest puszysty i delikatny- po prostu przepyszny!!!

Warto spróbować:D))

SMACZNEGO

post-2450-1140947971_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.