aska1985 Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Składniki - 2 1/2 szk. mąki - 1 margaryna - 5 jajek - 1 kieliszek rumu - 1 szk. cukru - 4 łyżki kakao - 1 szk. mleka - 2 łyżki proszku do pieczenia - spirytus W rondelku gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając cukier, margaryne, kakao i mleko. Gdy masa zaczyna gęstnieć odstawiamy ją z ognia i dodajemy rumu. Do ostudzonej masy dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz żółtka. Cały czas ucieramy ciasto mikserem. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać za pomocą łyżki, łączymy z ciastem wylewamy ciasto na dużą tortownicę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką. Pieczemy 1 godzinę w 180 st. C Krem do tortu 3 kostki masła, 5 jajek, 10 dkg cukru, 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella. Jaja i cukier ubijamy w kąpieli wodnej lub nad parą. Do chwili gdy masa będzie puszysta w odpowiedniej gęstości. Zdejmujemy rondelek z nad pary i ubijamy, masa powinna być zimna. Masło ucieramy do białości dodając do niego po trochę zimnej masy jajecznej. Gdy składniki się połaczą powoli dodajemy krem czekoladowy i spirytus wszystko razem dokładnie ucieramy, krem powinien być puszysty i miękki. Poncz 3/4 szk. wody, 1.2 łyżki cukru, aromat rumowy, 2 łyżki soku z cytryny. Do gorącej przegotowanej wody dodajemy cukier, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do zimnej wody wlewamy sok z cytryny i aromat rumowy. :D :D :D :D :D :D :D :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebenderengel Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2004 hay,a ile ma byc tego spiritusu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aska1985 Opublikowano 13 Września 2004 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2004 tyle ile uwarzasz oczywiscie nie szklanke spirytusu :D :D :D :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.