Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

lebenderengel

Smakowicze
  • Zawartość

    18
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O lebenderengel

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Frankfurt main
  • Zainteresowania
    taniec,podröze,ksiazki,kino,spacery,gotowanie,milosc do zwierzat,i dobre imprezy.
  1. Bardzo pyszne nalesniki,na pewno beda smakowaly wegetarianom! ciasto: 200g maki, 1 szczypte soli, 4 jaja, 1/4 l mineralnej wody maslo do smazenia,moze byc tez olej. nadzienie: 3 wiosenne cepulki ze szczypiorkiem, 250g marchwi 250g czerwonej papryki swiezej 500g cukinni 20g masla 2 lyzki czubku koperku 3 lyzki posiekanej pietruszki söl i pieprz 1 szczypte curry w proszku 1 lyzeczke soku z cytryny. wykonanie: skladniki na ciasto wymieszac dokladnie,przykryc i odstawic na pöl godziny. Po pöl godz dobrze zamieszac i usmazyc na masle 8 cienkich nalesniköw. Wiosenna cebulke umyc obrac,i pokroic razem ze szczypiorkiem w okragle pierscionki, nastepnie reszte warzyw umyc i pokroic w cienkie paseczki, te paseczki maja byc dlugie, np:jak mamy marchew dluga to przekroic ja na pöl,i z tych dwöch polöwek wycinamy paseczki,tak samo z cukinnia,przekrajamy ja na pöl i wycinamy paseczki,ale papryke pozostawiamy taka jaka jej dlugosc jest. Cebulke ze szczypiorem podsmazamy na masle i dodajemy reszte warzyw,no i podsmazamy je piec minut,maja byc chrupiace ale nie twarde,pod koniec dodajemy sok z cytryny i przyprawy,pietruszke i posiekany koperek tez.Nakladamy na nalesniki tyle ile uwazamy i zawijamy.Najlepiej smakuja cieple.zycze smacznego,i przepraszam jesli ktos zauwazy gdzies jakis blad,ja tak czesto nie pisze po polsku,tak ze nieraz nie jestem pewna czy Ö otwarte czy zamkniete ma byc:-),i prosze jesli ktos juz wypröbowal moje recepty, napisac czy smakowaly i czy wyszly dobrze czy nie.Bardzo mnie to interesuje i bede wdzieczna.Ale badzcie szczerzy ;-) pozdrawiam
  2. skladniki na ciasto i kruszonke: 300 g maki kukurydzianej 200 g masla albo margaryny 200 g cukru skladniki na nadzienie: 100 g masla albo margaryny 100 g cukru 500 g Quark 25 g maki kukurydzianej 100 ml mleka 1 jajko 1 szczypte soli skörke otarta z cytryny 600 g rabarbar,2 lyzki cukru. ciasto: maslo i cukier wymieszac,make kukury.dodac i dalej mieszac az do utworzenia sie duzych kawalköw kruszonki.3/4 kruszonki do nasmarowanej tluszczem formy wylozyc i dobrze przycisnac tak zeby dno i katy blaszki byly pouzupelniane. Nadzienie: maslo z cukrem wymieszac,Quark,jajko,make, söl i skörke z cytryny dodac do tego i dobrze wymieszac,pod koniec to mleko wlac i ostroznie wymieszac. Rabarber umyc i pokroic w kawalki 3 cm dlugosci.Te kawalki z dwoma lyzkami cukru wymieszac i poklasc na ciasto w blaszce, nastepnie wlac na to cala mase i delikatnie rozprowadzic po calym ciescie.Te resztki kruszonki posypac na ciasto i wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 st. na okolo godzine. Mozna tez z innymi owocami wypröbowac. Zycze smacznego!
  3. Czy ktos wie moze jak sie robi popcorn slodzony,bo solonego nie lubie.Tylko taki jak w kinie jest slodzony.Ale nie wiem jak moge go w domu zrobic.Jesli ktos wie to prosze o odp.
  4. Przepraszam za te pytania,to moja cörka je napisala,bo chciala sama upiec ciasto,zrobic mi niespodzianke na urodziny.A wie ze ja tu czasem zagladam,to wykorzystala okazje.Nie chciala sie mnie zapytac,bo bym sie domyslila co chce zrobic,dlatego wolala tu na forum sie doradzic.Ma 13 lat,no i jeszcze tak dokladnie nie wie wszystkiego o pieczeniu,ale niech sie uczy:).Tylko nastepnym razem ma sie mnie zapytac,zaczym cos napisze.Czy wie pani jak mozna te posty usunac?zeby nie widnialy na forum? pozdrawiam agnes
  5. Prosze napiszcie mi ile to jest : 15dag margaryny? 15dag maki? 15dag cukru pudru? z göry dzieki:-) pozdrawiam
  6. hallo wszystkim.Czy wie ktos moze ile ma jeden murzynek w czekoladzie kalorji???Bo na opakowaniach nigdy ich nie podaja. jesli ktos sie orjetuje to prosze napisac. pozdrawiam lebenderengel
  7. hay,dzieki za ta recepte,ale czy ten smalec musi byc??Ja nie jadam wieprzowiny i nic z niej zrobionego,dlatego sie pytam o ten smalec. Czy to ciasto nadaje sie do rozwalkowania i wycinania ciastek???I czy sa te ciastka miekkie po upieczeniu,i na drugi dzien???? pozdrawiam agnes
  8. hay wszystkim,czy zna ktos moze jakis dobry przepis na ciastka maslowe takie jak kiedys nasze babcie piekly,co sie foremkami wycina,ale zeby te ciastka po upieczeniu tez miekkie byly.Bo ja ostatnio upieklam takie,ale cos w tym przepisie chyba brakowalo bo byly po ostygnieciu cholernie twarde.Dlatego prosze was o porade albo jakis dobry przepis.Z göry wielkie dzieki. Pozdrawiam lebenderenqel
  9. hay,a ile ma byc tego spiritusu??
  10. No w koncu ktos sie odezwal.Dzieki ci za to.Napewno wypröbuje juz w krötce.Pozdrawiam
  11. Jeszcze raz ja,to moze zna ktos jakies kremy,ktöre mozna do tortöw zrobic.Prosze o odp.
  12. -6 szkl. maki -50 g.drozdzy -3 lyzki masla -2 szkl.cieplej wody -1 lyzka soli -2-3 cebule Wlac wode do miski,dodac drozdze,cukier i dwie szkl.maki i wymieszac. Przykryc i odstawic do wyrosniecia. Nastepnie roztopic maslo i ostudzic. Cebulke podsmazyc,zarumienic.Po wyrosnieciu zaczynu dodac reszte maki i söl .Wyrobic ciasto i pod koniec wyrabiania dodac maslo i cebulke,i wgniesc dobrze w ciasto.Dobrze wyrobic.Po wyrobieniu zrobic walek i podzielic na czesci .Ulepic kulki i ulozyc na blaszce w odstepach co najmniej 2 cm,i odstawic do wyrosniecia,jak podrosna to wsadzic do piekarnika nagrzanego na 180 stopni,i piec ok.20 min.
  13. -4 jajka -1,5 szkl.maki -1 lyzeczka proszku do piecz. -szkl.cukru -pöl szklanki oleju -kg jablek jablka zetrzec na tarce, i razem ze wszystkimi skladnikami wymieszac. Piec 40 min.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.