Bardzo pyszne nalesniki,na pewno beda smakowaly wegetarianom!
ciasto:
200g maki,
1 szczypte soli,
4 jaja,
1/4 l mineralnej wody
maslo do smazenia,moze byc tez olej.
nadzienie:
3 wiosenne cepulki ze szczypiorkiem,
250g marchwi
250g czerwonej papryki swiezej
500g cukinni
20g masla
2 lyzki czubku koperku
3 lyzki posiekanej pietruszki
söl i pieprz
1 szczypte curry w proszku
1 lyzeczke soku z cytryny.
wykonanie:
skladniki na ciasto wymieszac dokladnie,przykryc i odstawic na pöl godziny.
Po pöl godz dobrze zamieszac i usmazyc na masle 8 cienkich nalesniköw.
Wiosenna cebulke umyc obrac,i pokroic razem ze szczypiorkiem w okragle pierscionki,
nastepnie reszte warzyw umyc i pokroic w cienkie paseczki, te paseczki maja byc dlugie,
np:jak mamy marchew dluga to przekroic ja na pöl,i z tych dwöch polöwek wycinamy paseczki,tak samo z cukinnia,przekrajamy ja na pöl i wycinamy paseczki,ale papryke pozostawiamy taka jaka jej dlugosc jest.
Cebulke ze szczypiorem podsmazamy na masle i dodajemy reszte warzyw,no i podsmazamy je piec minut,maja byc chrupiace ale nie twarde,pod koniec dodajemy sok z cytryny i przyprawy,pietruszke i posiekany koperek tez.Nakladamy na nalesniki tyle ile uwazamy i zawijamy.Najlepiej smakuja cieple.zycze smacznego,i przepraszam jesli ktos zauwazy gdzies jakis blad,ja tak czesto nie pisze po polsku,tak ze nieraz nie jestem pewna czy Ö otwarte czy zamkniete ma byc:-),i prosze jesli ktos juz wypröbowal moje recepty, napisac czy smakowaly i czy wyszly dobrze czy nie.Bardzo mnie to interesuje i bede wdzieczna.Ale badzcie szczerzy ;-)
pozdrawiam