Skocz do zawartości

Zapiekanka szwajcarska


Dorota zza plota

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Smakosze!

Chcialbym sie z wami podzielic przepisem na szwajcarska zapiekanke, Oto on:

ZAPIEKANKA SCHWAICARSKA

SKLADNIKI

1,5 kg ziemniakow (najepiej srednio sie rozsypujacych)

25-30 dkg zoltego sera w plasterkach (raczej ostry - na przyklad mazurski)

glowka czosnku

2 male cebulki

1 do 2 kubeczkow slodkiej koniecznie smietanki

sol, pieprz, slodka papryka w proszku

Uwaga! Ilosc skladnikow zalezy od wielkosci formy w ktorej pieczemy. Mozna piec tez w foremkach na jedna osobe - wtedy wyglada bardziej elegancko i szybciej jest gotowe. natomiast na jedna forme najlepiej wybierac formy duze ale nie za glebokie by zapiekanka nie byla za wysoka co wydluza czas pieczenia.

WYKONANIE

Ziemniaki dokladnie umyc, obrac i bardzo cieniutko poszatkowac w plasterki. Forme do zapiekania posmarowac maslem i wylozyc pierwsza warstwa ziemniakow (rownierz scianki). posolic. popieprzyc i posypac papryka oraz paroma wiorkami cebulki i zabkiem czosnku w cieniutkich plasterkach. Pokryc plasterkami ziemniakow, posolic (ostroznie!) posypac pieprzem i papryka. Na tej warstwie rozlozyc plastry sera (powinny pokryc powierzchnie). Nastepna warstwe stanowia ziemniaki posypane cebulka i czosnkiem (jak wyzej). Na to znow ziemniaki i ser.

Tak postepowac az do "wyjscia" farszu - zawsze na zmiane: raz czosnek z cebula, raz ser. Warstwy lekko dociskac ale bez przesady, ostatnia warstwe powinny stanowic ziemniaki. Zalac slodka (tylko taka sie nadaje) smietanka gdzies do 2/3 wysokosci i wstawic do goracego piekarnika (220 st. C)

Piec ,zalezy od grubosci zapiekanki, srednio od poltora do dwoch godzin. W trakcie pieczenia mozna polac 1 lub 2 lyzkami smietanki jesli wydaje sie za sucha. Pod koniec pieczenia przykryc ewentualnie folia aluminiowa (gdyby sie zbyt rumienilo) lub przykrecic temperature na 200 do 190 st. C.

Uwagi

Podawac sama z zielona salata lub mizeria popijajac kefirem, mlekiem lub maslanka (pycha!) lub jako dodatek do smazonych mies.

Jest bardzo prosta w wykonaniu jedynie czasochlonna (dlugie pieczenie bo przecierz ziemniaki sa surowe). Troche czasu zabiera tez szatkowanie ziemniakow ale naprawde sie oplaca je jak najcieniej pokroic gdyz to bardzo podnosi smak calosci.

Za to zapiekanka nadaje sie wspaniale na przyjecie gosci czy tez obiad gdyz w czasie pieczenia mamy do dwoch godzin czasu na cos innego :D :D W sumie poza przygotowaniem skladnikow wszystko "robi sie samo". Mozna dodac troche ziol jak estragon czy tymian lub lubczyk ale bez przesady jest pyszna i bez. Naprawde polecam. Sprawdzone!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.