Skocz do zawartości

Dorota zza plota

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    60
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Dorota zza plota

  • Tytuł
    Stały bywalec
  1. ulinku to jest naprawde swietny przepis. Musze sprobowac! Ja robie lazanki ze slodka kapusta i (jak dotad) bez pieczarek. Za to z duza iloscia cebulki i pieprzu. Dodaje tez ugotowany makaron do kapusty na patelnie i przysmazam tak dlugo az makaron przejdzir kapustka a kapustka sie nawet nieco zrumieni... Pozdrawiam serdecznie i zycze wesolych, spokojnych i zdrowych swiat.
  2. herbata czerwona parzy sie tak jak i czarna. Jest to swoja droga herbata z tego samego krzewu herbacianego tylko inaczej fermentowana i lezakowana: artykuł Małgorzaty Kaczmarek Czerwona herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Więdnięcie, zwijanie, fermentacja i sortowanie to podstawowe etapy w procesie produkcji każdej herbaty. Stopień fermentacji decyduje o tym, czy jest to herbata: zielona (niefermentowana), typu oolong (półfermentowana), czy też czarna (fermentowana). Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim rodzaju
  3. Bardzo chetnie w poscie ponizej jest wszystko dokladnie opisane Pozdrawiam serdecznie!
  4. bardzo dziekuje za odpowiedz, teraz wyjda takie tez u mnie :D Wesolych swiat zycze!
  5. az slinka leci - to sa naprawde wspaniale przepisy... Teraz napisze moze troszke o herbacie. W odroznieniu od kawy podaje sie herbate w duzych ogrzanych filizankach(po angielsku), W malych specjanych filizankach-miseczkach (po japonsku) lub w szklankach (po polsku lub rosyjsku). Sposob parzenia herbaty zalezy od jej gatunku i rodzaju. Ogolnie: herbaty ziolowe i owocowe zaparza sie gotujaca woda i zostawia przykryte na 10 minut do naciagniecia. Herbate fermentowana typu ceylon , assam oraz herbaty smakowe (n.p. erl grey) zaparza sie woda o temperaturze okolo 65 - 70 ° C i pwwinna one naci
  6. pozdrawiam cie zuziorku, tez na pewno pycha. Czyli widac. dla kazdego cos dobrego :lol: :lol:
  7. ja tez mieszkam za granica i robie ta potrawe od dawna. U nas mozna kupic bez problemu zupe cebulowa (Zwiebelsuppe :lol: :lol: ) wiec nie mialam problemu. Ale z braku zupy (raz zapomnialam kupic)robilam tez samodzielnie Duzo cebuli (przynajmniej trzy albo cztery na dwie piersi) kroilam w cienkie krazki ze dwa zabki czosnku w plasterki, kubeczek smietanki oraz kostka rosolowa lub lyzeczka rosolku w proszku, pieprz, papryka slodka i troszke ostrej mieszalam w garnuszku podgrzewajac do polaczenia skladnikow. Sprawdzic smak erwentualnie dosolic ( musi byc naprawde pikantne bo kurczak duzo smaku
  8. a to ciekawy przepis na pewno wyprobuje
  9. moj maz jest boski w kuchni. Ma wiecej odwagi, ale garow brudzi tez wiecej. Jestem naprawde dpobra kucharka ale od niego duzo sie nauczylam
  10. po prostu wspanialy... mniam, mniam. wczoraj zrobilam i nie zaluje, pozdrawiam serdecznie
  11. Dorota zza plota

    Wenus

    to nas uratowalas, dzieki teraz jest wszystko jasne! Pozdrawiam serdecznie
  12. Kochana Magdaleno, na pewno sie udadza! napisz jak smakowaly Pozdrawiam serdecznie :lol:
  13. Dorota zza plota

    Wenus

    no wlasnie... jakie "obie masy" polaczyc?Jak na razie doczytalam sie tylko masy serowej a jezeli druga masa jest pozostala galaretka to mozna ja chyba od razu polaczyc w calosci z serem? Chyba sie Tobie mila Kasiu jakis chochlik do przepisu wkradl i "pozarl" jego czesc :lol: :lol: :lol: . Pozdrawiam serdecznie i witam na forum!
  14. no wlasnie nie tylko wode :lol: Moze to dlatego? Pozdrawiam serdecznie
  15. ali te z piwem na pewno sprobuje. Ale te z woda mineralna (slyszalam juz wczesniej) jakos mi nie wyszly rwaly sie. Moze o czyms nie pomyslalam? Za zadkie nie byly :lol: . Wszystkich was bardzo serdecznie pozdrawiam i dziekuje za uwagi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.