Jola W. Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Przepis jest od mojej cioci, która jest kucharką z zawodu!! kotley schabowe (ilość wg uznania) cebula marchewka ogórek kiszony sól, pieprz, vegeta ketchup mąka tłuszcz do smażenia Schab ubić jak na kotlety, posolić, popieprzyć i posmarować ketchupem. Na każdy rozbity kotlet położyć cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę w paski oraz ogórek kiszony. Kotlety zwinąć tak jak rolady, obtoczyć w mące i podsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Następnie podlać wodą i gotować ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Z powstałego rosołu zrobić sos (podbić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody), doprawić do smaku vegetą i dusić w tym sosie jeszcze około 15-20 min. Polecam, smacznego!! Cytuj
monilek26 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Ja też robię zraziki ze schabu ale trochę inaczej. Rozbite kotlety schabowe posypuję vegetą, a następnie smaruję musztardą. Na każdym kotlecie układam plasterek sera żółtego, po kawałeczku kiełbasy i ogórka kiszonego. Zwijam i spinam wykałaczkami. Tak przygotowane zraziki (bez obtaczania w czymkolwiek) obsmażam w brytfannie, po czym zalewam wodą ale tak do 3/4 wysokości zrazików żeby nie były całe zakryte, a wierzch posypuję przyprawami (czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa do szaszłyków).Gotuję je też ok. 1 godz.Sosu niczym nie zagęszczam.Polecam Cytuj
DeLarge Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 ja też robie schab a'la zrazy ale jak to zwykle bywa wygląda to inaczej. Rozbijam mięso zwijam następnie z boczkeim wędzonym, żółtym serem, liśćmi szpinaku oraz odrobina czosnku. Obtaczam w jajku i bułce dwukrotnie, bardzo dokładnie. Smażę na rumiano, przekładam do żaroodpornego naczynia i zapiekam jakieś 15 minut by mieć pewność że mięso dojdzie. Aha, dodaje oczywiście na każdy taki "zrazik" odrobine masła by mięso nie wysłchło. podaje z sałata rzymską podsmażona na oliwie z czosnkiem oraz z ziemniakami. Polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.