Skocz do zawartości

Jola W.

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    śląsk
  • Zainteresowania
    ksiązki, film, kulinaria

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    5396258

Jola W.'s Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputacja

  1. dziękuję ci bardzo, jakoś przeoczyłam te przepisy a wyglądają smakowicie! jeszcze raz dzięki! Jola
  2. Jeżeli ktoś dysponuje, bardzo proszę o przepisy na nadzienia do kruchych babeczek. Takie jak wypełnianie babeczek galaretką, owocami czy bitą śmietaną już znam! Marzy mi się nadzienie budyniowe albo twarożkowe!!! Wiem że takie istnieją ale nie mam pojęcia jak je przyrządzić!! Jeśli macie jakieś pomysły to chętnie skorzystam,pozdrawiam Jola W.
  3. Upiekłam to ciasto na święta i muszę przyznać, że choć nie przepadam za "makowcami" to ten bardzo mi smakował! Oczywiście nie tylko mnie, ale wszystkim! naprawdę bardzo dobre, napewno będę wracać do tego przepisu!
  4. chyba w spisie składników zapomniałaś wspomnieć o budyniu. Ma być w proszku czy już ugotowany na mleku? Jola W.
  5. Cześć, tu Jola!! Cieszę się bardzo że mój przepis cieszy się takim zainteresowaniem!! Naprawdę rybka jest bardzo pyszna i to bez gorzkawego posmaku!! Tę cebulę w zalewie gotuje się tylko chwilkę bo ona i tak zmięknie w lodówce w trakcie przegryzania się :lol:
  6. nigdy nie robiłam jej bez przecieru, ale powiem szczerze że trochę sobie tego nie wyobrażam, bo ten przecier nadaje rybie super smak http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif
  7. 1 kg ryby mrożonej mintaj - odmrozić, przyprawić, pokroić na małe kawałki ( ok. 4 cm długości, ale mogą być wieksze jak kto woli), opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć z obydwu stron. Ostawić i przygotować zalewę. Zalewa: 3/4 szklanki octu 2 i 1/4 szklanki wody 9 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 15 dkg przecieru pomidorowego 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki soli 12 łyżek oleju 1/2 kg cebuli pokrojona w paski to wszystko zagotować i chwilkę pogotować jeszcze na małym ogniu. Nastepnie bierzemy duży półmisek i układamy warstwami: najpierw usmażona ryba, na to zalewa, znowu ryba i znowu zalewa. Ostatnią warstwą powinna być zalewa. Przykryć i odstawić na noc do lodówki do przgryzienia. Polecam gorąco tę rybkę, jest wyśmienita, robi hit na każdej imprezie, wszyscy zawsze proszą o przepis!! :lol: Jola.
  8. Przepis jest od mojej cioci, która jest kucharką z zawodu!! kotley schabowe (ilość wg uznania) cebula marchewka ogórek kiszony sól, pieprz, vegeta ketchup mąka tłuszcz do smażenia Schab ubić jak na kotlety, posolić, popieprzyć i posmarować ketchupem. Na każdy rozbity kotlet położyć cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę w paski oraz ogórek kiszony. Kotlety zwinąć tak jak rolady, obtoczyć w mące i podsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Następnie podlać wodą i gotować ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Z powstałego rosołu zrobić sos (podbić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody), doprawić do smaku vegetą i dusić w tym sosie jeszcze około 15-20 min. Polecam, smacznego!!
  9. Mam ten przepis od mojej babci, jest sprawdzony i łatwy w przygotowaniu. Wszystkim polecam! :D
  10. Składniki: 2 puszki mleka kondensowanego niesłodzonego 2 szklanki cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/4 litra spirytusu Mleko zagotować z cukrem, w pół filiżance gorącej wody rozpuścić kawę i dodać do zagotowanego mleka. Zostawić do wystygnięcia. Do zimnego dodać spirytus i wymieszać. Podane składniki starczają na dwie butelki 0,7 l każda. Podawać z lodem. Bardzo polecam, krem jest pyszny!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.