Goska A. Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Podaje przepis na babke.Przepis sprawdzony, prosty, wynik pewny. Babka makowa-kakaowa (Proszynski i S-ka) 2 kopiaste szklanki maki, 25 dag margaryny, 8 łyżek oliwy, 5 jaj, szklanka cukru, sok z cytryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka ciemnego kakao, pół szklanki maku(biorę już zmielony), aromat waniliowy. Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa Tłuszcz utrzeć z żółtkami i cukrem na puszysta masę. Ucierając dodawać oliwę, łyżeczkę soku z cytryna i aromat waniliowy oraz dwie szklanki maki wymieszanej z proszkiem, do pieczenia. Z białek ubić bita pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać łyżkę maki, do drugiej –kakao, do trzeciej wsypać mak. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bulka tarta, przełożyć ciasto kakaowe, potem białe i na końcu z makiem. Wstawić do piekarnika na 50 minut i piec w temp.180 st.C. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po upieczeniu posmarować polewa czekoladowa. Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.