ina12 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 "Moja kuchnia" Biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g maki pszennej 125 g cukru 50 g orzechów włoskich Masa Bambo: 500 ml śmietany (30%) 60 g cukru 10 g żelatyny 10g kakao Krem kawowy: 250 g margaryny 1 jajka 60 g cukru 50 g kawy mielonej Ponadto: 70 g marmolady 1 opakowanie galaretki owocowej owoce do dekoracji, mogą być brzoskwinie, pomarańcze względnie inne owoce. tłuszcz do blaszki Sposób przyrządzania: Biszkopt orzechowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do utrwalenia piany, a następnie wymieszaćc z żółtkami. Orzechy posiekać, wymieszać z mąką , dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. piec w temp. 180- 200* C ok. 30-40 min. Krem kawowy: Cukier podgrzewać z jajkiem do momentu rozpuszczenia cukru. Z kawy sporządzić mocny napar ( ok. 200 ml.) odcedzić i połączyć z masą z jajka i cukru. jeszcze ciepły ubić na sztywną masę. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną. Masa Bambo: Żelatynę namoczyć w 100 ml wody. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać żelatynę i kakao. pozostawić do schłodzenia. Mazurek: Biszkopt przekroić wzdłuż. Spód posmarować marmoladą i kremem. Położyć drugi blat i posmarować go kremem. Brzegi ciasta naszprycować masą i w odstępać na masie udekorować połówkami orzechów. Przyrządzić galaretkę według przepisu. Ułożyć owoce, zalać stygnącą galaretką i włożyć do lodówki. smacznego. ina12 Cytuj
ali Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zainteresował mnie ten przepis. Powiedz tylko czy orzechy posiekać normalnie nożem? jak grubo? a może mają być zmielone? Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 W przepisie jest że mają być posiekane, ja daję orzechy zmielone. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.