Skocz do zawartości

Babeczki nadziewane farszem z pieczarek do żurku.


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto 2 szklanki mąki, 15 dag masła, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany lub trochę więcej (ciasto musi być elastyczne ) 2 dag drożdży, szczypta soli i cukru.. Farsz: 30 dag pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki utartego żółtego sera. Siekamy mąkę, masło, sól i żółtka.. Śmietanę ucieramy z drożdżami, cukrem i wlewamy do ciasta . Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy, foremki babeczek smarujemy masłem, układamy je na cieście, odciskamy i wylepiamy nim foremki. Podpiekamy na złoty kolor i przechowujemy w tekturowym pudełku. Pieczarki ścieramy na tarce (duże oczka) i smażymy razem z drobniutko posiekaną cebulką. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ostrej papryki w końcu kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczyptą mąki . Tuż przed podaniem nadziewamy babeczki farszem pieczarkowym (przygotowanym wcześniej), posypujemy startym serem i zapiekamy , aż ser się rozpuści. Z tej proporcji wyjdzie ok. 12-14 babeczek. Podawać do żurku w bulionówkach lub czerwonego barszczyku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.