dana2005 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Ciasto 2 szklanki mąki, 15 dag masła, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany lub trochę więcej (ciasto musi być elastyczne ) 2 dag drożdży, szczypta soli i cukru.. Farsz: 30 dag pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki utartego żółtego sera. Siekamy mąkę, masło, sól i żółtka.. Śmietanę ucieramy z drożdżami, cukrem i wlewamy do ciasta . Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy, foremki babeczek smarujemy masłem, układamy je na cieście, odciskamy i wylepiamy nim foremki. Podpiekamy na złoty kolor i przechowujemy w tekturowym pudełku. Pieczarki ścieramy na tarce (duże oczka) i smażymy razem z drobniutko posiekaną cebulką. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ostrej papryki w końcu kwaśną śmietaną wymieszaną ze szczyptą mąki . Tuż przed podaniem nadziewamy babeczki farszem pieczarkowym (przygotowanym wcześniej), posypujemy startym serem i zapiekamy , aż ser się rozpuści. Z tej proporcji wyjdzie ok. 12-14 babeczek. Podawać do żurku w bulionówkach lub czerwonego barszczyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.