Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -4 jajka -3/4 szklanki cukru -0,5 szklanki oleju -2 szklanki mąki -3 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 łyżki kakao -orzechy włoskie (ile nam się sypnie) -rodzynki (jak wyżej) -wiśnie z kompotu (według uznania) -szczypta cynamonu Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami (czyli z kakao, cynamonem i sodą) i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Gdy ciasto bądzie miało jednolitą konzystencję dodać jabłka, wiśnie rodzynki i posiekane orzechy. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, a później przelać do formy i piec ok.50-55 minut w temparaturze 180 stopni. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie zobaczyć co jest w nim tak wyjątkowego,że mój małżonek oszalał na jego punkcie musicie je upiec :D Na pewno się nie zawiedziecie :D Smacznego!!!!! Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Jamaiciu, jeżeli tak mogę, znam to ciacho pod nazwą wiewiórka i piekę je od kilku lat ale bez wiśni i kakao.Dzisiaj skusiłam się na mają wiewiórkę z Twoimi dodatkami tj. kakao, rodzynki i wiśnie i muszę przyznać że jestem miłe zaskoczona, bo ciacho ładnie się prezentuje szczególnie w przekroju.Dzięki , i wesołych świąt. Cytuj
Jamaica Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Cieszę się,że ciasto smakowało. Ja także życzę Ci wesołych, pogodnych, rodzinnych świąt z...samymi przysmakami na stole :D Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 dzięki, już wystyło więc spróbowaliśmy i w smaku też jest ok :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.