Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -4 jajka -3/4 szlanki cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao MASA BUDYNIOWA: -2 budynie śmietankowe -0,5 litra mleka -kostka masła -5 dag rodzynek MASA KAWOWA: -2 "Śnieżki" (czyli bite śmietany w proszku) -jedna duża paczka cappuccino o dowolnym smaku CIASTO: Z podanych składników przygotować biszkopt. Dla mniej wprawnych w sztuce kulinarnej zamieszczam dokładne instrukcje :D Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita odłożyć mikser i już po niego nie sięgać! Wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać je po łyżce do masy jajecznej, starannie mieszając łyżką i uważając,aby na dnie nie zrobiły nam się grudki! Gotowe ciasto wylać na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blachę do pieczenia (dużą, bo ciasto ma byc raczej niewysokie) i umieścić w rozgrzanym piekarniku na ok.25-30 minut. MASA BUDYNIOWA: Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,ale użyć tylko 0.5 litra mleka. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyń. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać rodzynki (najlepiej namoczone wcześniej w alkoholu) MASA KAWOWA: Przygotować "Śnieżki" według przepisu producenta. Pod koniec ubijania dodać cappuccino w proszku. WERSJA KOŃCOWA: Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową,a na nią z masę kawową. Udekorować dowolnie,ale wydaje mi się,że najbardziej na miejscu będzie tu tarta czekolada :D Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Robiłam to ciasto wczoraj. Wyszło bardzo dobre, ale dokonałam kilku zmian. Do budyniu dodałam 2 żółtka aby go nieco uszlachetnić, rodzynki namoczyłam w rumie a spód nasączyłam ponczem z resztą rumu, jaka mi została po odcedzeniu rodzynek, a do smietanki dodałam 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Wydaje mi się jednak, że na 4 jajka ilość mąki jest za duża. Następnym razem na te 4 jajka wezmę 3 łyżki mąki tortowej i 1 ziemniaczanej. Zmniejszę też ilość cukru do 4 pełnych łyżek. Ale to oczywiście zależy od upodobań. Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.