Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -25 dag masła roślinnego -25 dag cukru -5 jajek -25 dag mąki -1 żółtko -sok i skórka z 1 pomarańczy -1 łyżeczka proszku do pieczenia PIANA POMARAŃCZOWA: -1 białko -3 łyżki cukru -3 łyżki soku pomarańczowego -smażona skórka pomarańczowa Utrzeć masło z cukrem na pianę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Od trzeciego jajka dosypywać po łyżce mąkę. Wbić również żółtko (zostanie z jajka przeznaczonego na pianę). Następnie dodawać kolejno: proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec ok.40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrośnięte i przyrumienione, posmarować jego wierzch pianą (robi się ją ubijając białko z cukrem i dodając na końcu sok pomarańczowy). Posypać smażoną skórką pomarańczowąi wstawić do jeszcze ciepłego piekarnika, by nieco się wysuszyła. Smacznego!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.