Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -25 dag masła roślinnego -25 dag cukru -5 jajek -25 dag mąki -1 żółtko -sok i skórka z 1 pomarańczy -1 łyżeczka proszku do pieczenia PIANA POMARAŃCZOWA: -1 białko -3 łyżki cukru -3 łyżki soku pomarańczowego -smażona skórka pomarańczowa Utrzeć masło z cukrem na pianę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Od trzeciego jajka dosypywać po łyżce mąkę. Wbić również żółtko (zostanie z jajka przeznaczonego na pianę). Następnie dodawać kolejno: proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec ok.40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrośnięte i przyrumienione, posmarować jego wierzch pianą (robi się ją ubijając białko z cukrem i dodając na końcu sok pomarańczowy). Posypać smażoną skórką pomarańczowąi wstawić do jeszcze ciepłego piekarnika, by nieco się wysuszyła. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.