Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Podane składniki wystarczą do przyrządzenia jednej porcji. Zwiększać w zależności od własnej potrzeby :D -1 jajko -1 kromka bułki lub razowego chleba -2 łyżeczki masła -1 plasterek "czegoś" wędzonego (boczek, baleron, szynka lub jakaś inna wędlina) -1 łyżka tartego sera -sól -pieprz -odrobina mielonej papryki -natka pietruszki lub szczypiorek -opcjonalnie: zielony groszek, papryka, pomidor Bułkę lub razowy chleb pokroić w kostkę i usmażyć na łyżeczce masła rumiane grzanki. Mają być chrupiące i dobrze na patelni wysuszone. Pokroić w kostkę "coś" wędzonego. Ogniotrwały półmisek posmarować masłem (ta druga łyżeczka) i wybić do niego jajka tak,by żółtko pozostało nienaruszone. Posolić, dodać pieprz i paprykę, w końcu położyć na jajkach grzanki, wędzonkę i jeszcze posypać wszystko tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i czekać aż białka się zetną,a ser rozpuści. Posypać zieleninką i podawać jeszcze ciepłe z pieczywem, najlepiej razowym. Potrawę można urozmaicić, dodając łyżkę zielonego groszku, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę czy cząstki obranego ze skórki pomidora, Ale nie należy przesadzać,bo nie będzie to już jedzenie wieśniacze :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.