Jamaica Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia CIASTO BAKALIOWE: -12 białek -12 łyżek cukru -25 dag suszonych daktyli -10 dag orzechów włoskich -20 dag rodzynek -4 łyżki mąki KREM: -12 żółtek -6 łyżek cukru -1 kostka masła -1 czekolada mleczna BISZKOPT: Po prostu upiec biszkopt z podanych składników :D Blaszka musi być duża, bo biszkopt musi być raczej płaski. CIASTO BAKALIOWE: Daktyle i orzechy pokroić. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Obtoczyć bakalie w mące, wsypać do białek i wymieszać. Wlać do blaszki o wymiarach identycznych jak ta, w której był pieczony biszkopt. Blacha musi być natłuszczona i wyłożona pergaminem,ponieważ w innym wypadku wyjęcie z niej ciasta bakaliowego w nienaruszonym stanie graniczyłoby z cudem :-) Piec do zarumienienia- orientacyjnie ok.20-25 minut. KREM: Rozpuścić masło i czekoladę. Wymieszać je z sobą i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Gdy masa będzie gładka, puszysta i znacznie zwiększy swoją objętość zdjąć z ognia i ubijać aż do czasu, gdy ostygnie. Następnie, wciąż ubijając, dodać do żółtek rozpuszczona czekoladę z masełkiem. A BAKALIOWA PYCHOTKĘ ROBI SIĘ TAK... Połową kremu posmarować biszkopt. Przykleić ciasto bakaliowe. Rozsmarować na nim pozostały krem. Polać polewą czekoladową (gotową lub zrobioną własnoręcznie) Życzę smacznego!!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.