Jamaica Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ MAKOWĄ: -2 szklanki maku -2 szklanki cukru pudru -0,5 kostki masła (czyli 125 g) -2 żółtka -4 łyżki płynnego miodu -1 szklanka (albo nawet trochę więcej...) bakalii NA PIJANY WIERZCH: -2-3 paczki herbatników -alkohol -polewa czekoladowa BISZKOPT: Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 25x40 cm. Można też oczywiście wykorzystać własny, wypróbowany sposób na biszkopt z 4 jajek. MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem i gotować na jak najmniejszym ogniu przez 10 minut. Następnie odsączyć go na gęstym sicie, ostudzić i 3 razy zmielić w maszynce. Zamiast się tak męczyć można skorzystać z gotowej masy makowej z puszki, zmniejszając jednak przy tym drastycznie ilość cukru. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Później dodawać kolejno żółtka (po jednym!), miód, mak (małymi porcjami, najlepiej po 1 łyżce) oraz bakalie, które trzeba niezbyt drobno posiekać jeśli są jakieś dorodniejsze :D CAŁOŚĆ ROBI SIĘ TAK... Na biszkopt wyłożyć całą masę. Wstawić do lodówki na dobrych kilka godzin. Herbatniki namoczyć w alkoholu (osobiście preferuję rum lub wódkę+zapach rumowy) i ułożyć na warstwie makowej. Polać polewą i udekorować według własnego uznania. Mam nadzieję,że będzie smakować!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Jola W. Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Upiekłam to ciasto na święta i muszę przyznać, że choć nie przepadam za "makowcami" to ten bardzo mi smakował! Oczywiście nie tylko mnie, ale wszystkim! naprawdę bardzo dobre, napewno będę wracać do tego przepisu! Cytuj
Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Cieszę się,że mogłam się przyczynić do tego, iż udało Ci się odkryć "nowy wymiar" makowca :D Pozdrawiam!!! :* Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi