Skocz do zawartości

Orzechowiec


papuga
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto 15 dkg margaryny 2 jajka 0,75 dkg cukru 3 szkl. cukru 2 lyzki miodu 2 lyzeczki sody oczyszczonej skladniki polaczyc,zagniesc ciasto i podzielic na dwie czesci Masa orzechowa 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 szkl. orzechow wloskich 2 lyzki miodu gotowy krem karpatka wszyskie skladniki zagotowac oprocz kremu Jedna czesc placka upiec (okolo 10 minut w tem.200 stopni). Gdy wystygnie wylac wczesniej przygotowana mase karpatkowa. Druga czesc placka podpiec i wylac na niego mase orzechowa i krotko zapiec nastepnie polaczyc obydwa placki. Jest naprawde rewelacyjny paluszki lizac ,zycze smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...

Mam pytanie, bo zastanawia mnie coś. W przepisie chyba jest błąd, bo przy składnikach na ciasto jest napisane 0,75 dag cukru, a pod spodem 3szkl. cukru i w końcu nie wiem ile tego cukru? Może chodziło o cukier waniliowy najpierw? Bardzo proszę o odpowiedź!!! A tak w ogóle aż 3 szklanki cukru? To chyba przesada... Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przepisie nie ma mąki ,więc pomyłka jeżli chodzi o cukier to na pewno.Myślę ,że ma być 3 szlkanki mąki .Trzeba to sprostować nie piekłam tego ciasta tylko się domyślam . :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Wiele razy piekłam to ciasto... jest wyjątkowe.Mój przepis troszkę się różni np.orzechy wrzucam świerzo wyłuskane i w dużych kawałkach.. póżniej po upieczeniu gdy kroi sie to ciasto one są miekkie i smaczne.Nie kupuję gotowej masy lecz robię ją tak: 0,5 litra mleka 20 dkg margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej to razez zagotować taj jak budyń ;) Tą masą jeszcze gorącą przekładam placki dając ten z orzechami na górę.Kroi sie na drugi dzień. :) pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.