Skocz do zawartości

Arkas, czyli deser dla smakoszy


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

-3 jajka -1/3 szklanki śmietany -1 litr mleka -4-5 łyżek cukru -bita śmietana i owoce do dekoracji Ubić jaja na parze, a gdy zrobią się puszyste i wyraźnie zbieleją, dodać do nich śmietanę. Mleko osłodzić i zagotować. Do gotującego się mleka wlac mieszankę jajeczno-śmietanową. Gdy się zwarzy, przelać na bardzo gęste sitko (lub do płóciennego woreczka). Odcedzić, przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Gotowy arkas przełożyć na duży talerz lub od razu na kilka mniejszych talerzyków. Obłożyć bitą śmietaną i owocami. Od razu uprzedzam,że arkas ma swoich wielbicieli, jak i zagorzałych przeciwników. Warto jednak choć raz go zrobić, aby przekonać się do której gruby należycie Wy i Wasi bliscy. Zwłaszcza,że nie tracicie zbyt wiele, bo potrawa jest niedroga i nie wymaga dużego nakładu pracy :D Wspomnę jeszcze (nie żeby Was zachęcając :-)), że podobno był to ulubiony deser króla Jana III Sobieskiego, a to chyba mówi samo za siebie :D Smacznego!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.