Jamaica Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 -3 szklanki mąki tortowej -3 jajka -3 dag drożdży -0,5 szklanki cukru pudru -1/4 kostki masła roślinnego (czyli około 6 dag) -1 szklanka mleka -1 cukier waniliowy -szczypta soli -konfitury lub powidła (dżem nie wskazany, bo po 30 minutach w piekarniku może się zwyczajnie "rozpłynąć") NA KRUSZONKĘ: -0,5 szklanki mąki krupczatki -1/4 kostki masła -1/3 szklanki cukru pudru Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, przesianą mąką. Wszystko lekko wyrobić, a gdy składniki się połączą dodać jeszcze letnie masło (uprzednio roztopione) oraz pianę z białek. Ciasto znów wyrobić na jednolitą masę, po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę i uformować z niego wałek. Podzielić go na równe części (mniej więcej 25). Każdą lekko rozwałkować, na środek położyć łyżeczkę powideł (czy też konfitur), zlepić brzegi i uformować zgrabną, okrągłą bułeczkę. Wszystkie bułki ułożyć na blasze i jeszcze raz (tym razem już ostatni :-)) odstawić do wyrośnięcia. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni 30 minut lub nieco dłużej. Zrumienione, dobrze wyrośnięte są już gotowe do schrupania :D Najlepsze są właśnie takie świeżutkie, jeszcze ciepłe. Później jednak też mają sporo uroku :D Dlatego radzę spróbować! Smacznego :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 Zrobiłam te bułeczki i faktycznie są bardzo pyszne,tylko nie wiem co mam zrobić z kruszonką,bo sporo jej zostało. Może trzeba rozbić z połowy porcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.