Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -2 szklanki mąki tortowej -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -125 g (czyli pół kostki) masła -4 jajka -2 szklanki cukru pudru -1 szklanka śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 cytryny NA PRZEŁOŻENIE: -250 g masła -2 słoiczki dżemu truskawkowego -0,5 szklanki cukru pudru -1 kieliszek spirytusu -sok z cytryny do smaku -kilka kostek ciemnej czekolady CIASTO: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Pozostały cukier utrzeć z masłem na puch. Cały czas ubijając dodawać żółtka (po jednym). Dodać też śmietanę oraz skórkę i sok z cytryny. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przez sito przesiać na przygotowaną masę, wymieszać. Wreszcie dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać i upiec ciasto w dużej tortownicy (temperatura 180 stopni, a czas 50 minut). Wystudzić i przekroić na 3 krążki. PRZEŁOŻENIE: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać, cały czas ucierając, 1 słoik dżemu i doprawić spirytusem i sokiem z cytryny. Pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu. Przykryć drugim krążkiem. Ten z kolei posmarować dżemem. Przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Zrobić widelcem faliste linie. Posypać tartą czekoladą. Smacznego!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.