DeLarge Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2006 Za około miesiąc jadę "służbowo" :) na Litwę i miałbym do Was drodzy pytanie. Wiecie może co warto spróbować z litewskiej kuchni (potrawy/przysmaki), co warto kupić (przysmaczki, może jakieś alkohole :) )? Jeszcze nigdy tam nie byłem i nie wiem na co zwrócić uwagę (szczególną uwagę) aż wstyd się przyznać że nie za bardzo orientuję sie w kuchni litewskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 8 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 widzę że odzew jest żaden więc podzielę się tym co udało mi się samemu znaleźć i prosze o ewentualny komentarz jeśli coś z tego spisu jest wam znane Najbardziej znane potrawy: * Čeburekai - czebureki - smażone na głębokim oleju duże "pierogi", nadziewane farszem. Podawane z gorącą zupą do popicia. Pochodzą z kuchni kaukaskiej. * Didžkukuliai lub Cepelinai (cepeliny) - "pyzy" lepione z ziemniaków i nadziewane farszem, najczęściej z mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw, ale czasem też z innych składników. W północnych rejonach Polski są znane jako kartacze. * Kastinys - lekkie żmudzkie danie ze śmietany i masła z przyprawami. * Kibinai - rodzaj dużych pierogów nadziewanych farszem i pieczonych w piekarniku. Danie karaimskie rozpowszechnione głównie na Litwie. Najlepsze kibinai na Litwie zjeść można w Trokach. * Koldunai - kołduny litewskie - małe pierogi (zbliżone do polskich uszek) nadziewane surowym farszem i gotowane w zupie, rozpowszechnione na całym terytorium dawnego Wielkiego Księstwa. * Kugelis (kugiel) - babka ziemniaczana ze skwarkami, zapiekana w piekarniku. Danie przywędrowało na Litwę z kuchni niemieckiej. * Skilandis (Kindziuk) - tradycyjna wędlina. * Šaltibarščiai (chłodnik litewski) - zupa na zimno z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek, koperku. Chętnie spożywana podczas upałów. Podawana z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. * Švilpikai - "kopytka", wyłącznie smażone. * Vederai - kiszka ziemniaczana. * Žemaičių blynai - bliny żmudzkie - grube placki z ugotowanych ziemniaków, nadziewane mięsem lub grzybami. * Sery litewskie - białe, żółte, suszone, wędzone, a także słynny ser jabłkowy. * Wędzone świńskie uszy. Napoje: * Trejos devynerios (Trzy dziewiątki- "999") - nalewka na 27 leczniczych ziołach. Występuje w dwóch odmianach: o aptecznej - ziołowej nalewki zalecanej na wzmocnienie i oczyszczenie organizmu o sklepowej - gorzkawo-cierpkiej wódki ziołowej * Litewskie miody pitne * Lietuviška gira - kwas chlebowy - orzeźwiający napój wytwarzany z czarnego żytniego chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dota Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 wlasciwie to sobie odpowiedzialas ja bym polecila kartacze sa bardzo dobre no i dodalabym do tego z ciast sękacza tez warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.