Gość Paulina.K. Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 BISZKOPT: (na tortownice o śr.30cm) 8 jaj 1 1/2 szkalnki cukru 2 szkalnki mąki 1/2 szklanki mąki krupczatki lub dwa budynie waniliowe 1 lyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy MASA: 750 ml mleka (ok 3 szklanki) 1 1/2 szkl. cukru 3 łtżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 1/2 kostki miekkiego masła dwa kolory galaretek SPOSÓB WYKONANIA: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. dodać stopniowo żółtka i nadal ubijać. dodac mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. ciasto wylac do wysmarowanej tluszczem tortownicy i piec ok50 min w temp. 170 st. C. Ostudzić i nasaczyć aromatem waniuliowym rozrobionym z ciepła wodą. mleko i cukier zagotować dodac obie mąki i cukier waniliowy (wyjdzie bardzo gesty budyń). ostudzić masę .masło rozetrzeć razem z ostudzonym budyniem. (mozna roztarte masło wymieszać z budyniem w mikserze) biszkopt zimny przekroic na 3 cześci. na sam spód kładziemy masę budyniową na to poprzekrajany na pół winogron bez pestek i banany (można dac inne owoce) oraz pokrojona w kostke jedna galaretke. przy brzegach kladziemy jeszcze troche masy i przkladamy to drug.a warstwa biszkoptu. tak samo kaldziemy mase, owoce i galaretke. pzrekladamy trzecią warstwą biszkoptu. układamy na nim owowce. i zalewamy druga tężejąca galaretką. ciasto wychodzi dosc wysokie wiec ja robie sobie takie przedluzenia blachy :) wkaladam tekturki w koszulki na dokumenty i szczepiam je zszywkami biurowymi. tort doskonaly na kazda okazje zwłaszcza kiedy jest ciepło bo nie jest mdły. smacznego. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Przy kremie napisalas ze dodajemy obie maki,ale w skladnikach podalas tylko make ziemniaczana,jakis blad Ci sie wkradl. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.